Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Novembrová návštevnosť bola najlepšia od pandémie: Takto sa darilo cestovnému ruchu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ubytovacie zariadenia cestovného ruchu na Slovensku navštívilo v novembri minulého roka 388-tisíc hostí. Je to najlepšia novembrová návštevnosť od obdobia pandémie, predvlaňajšie čísla prevýšila o 9 %. V porovnaní s turisticky úspešným rokom 2019 však v hoteloch a penziónoch chýbalo až takmer 20 % hostí, čo v absolútnych číslach predstavuje viac ako 90-tisíc návštevníkov. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V štruktúre ubytovaných hostí tvorili výrazný, viac ako dvojtretinový podiel domáci návštevníci. Ich celkový počet sa medziročne zvýšil o 10 % a dosiahol 264-tisíc ubytovaných. Zahraničných hostí oproti minulému roku pribudlo o necelých 7 %, ubytovacie zariadenia na Slovensku využilo 123-tisíc cudzincov. V porovnaní s novembrovými hodnotami rekordného roka 2019, počet návštevníkov v oboch kategóriách zaznamenal približne pätinový pokles.

archívne video

Záujem o cestovanie lietadlom z Bratislavy sa zdvojnásobil (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Počet nocí, ktoré hostia strávili v hoteloch a penziónoch, sa oproti minulému roku zvýšil o viac ako 6 % a dosiahol 936-tisíc. Priemerná doba pobytu predstavovala 2,4 noci. Z regionálneho hľadiska sa v porovnaní s rokom 2019 vo všetkých krajoch prejavil pokles domácich i zahraničných návštevníkov. V absolútnych číslach najviac cudzincov navštívilo Bratislavský (59-tisíc), Žilinský (19-tisíc) a Trnavský kraj (11-tisíc zahraničných návštevníkov). Tieto tri kraje spolu tvorili takmer tri štvrtiny celkovej zahraničnej návštevnosti.

Počet návštevníkov v ubytovacích zariadeniach
Zobraziť galériu (3)
Počet návštevníkov v ubytovacích zariadeniach  (Zdroj: Štatistický úrad SR)

V súhrne za január až november 2023 sa v zariadeniach cestovného ruchu ubytovalo takmer 5,4 milióna hostí. V medziročnom porovnaní ide o takmer pätinový nárast, k hodnotám roka 2019 chýbala približne desatina celkovej návštevnosti. Zahraničných hostí sa na Slovensku počas 11 mesiacov ubytovalo o 32% viac než vlani a počty domácich turistov vzrástli o 13 %.

Návštevníci ubytovacích zariadení v rokoch 2018-2023
Zobraziť galériu (3)
Návštevníci ubytovacích zariadení v rokoch 2018-2023  (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Viac o téme: PandémiaNávštevnosťCestovný ruchZlepšenieNovember 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu