Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Kontrolóri sťahujú z trhu ďalšie nebezpečné potraviny: POZOR si dajte aj na obľúbené cukríky

null Zobraziť galériu (3)
null (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na pultoch sa objavili opäť nevyhovujúce výrobky. Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) tentoraz upozorňuje na cukríky a zeleninové ochucovadlo. Skontrolujte si, či ich nemáte vo svojej domácnosti.

V rámci úradnej kontroly potravín vykonala Regionálna veterinárna a potravinová správa (RPVS) Púchov v potravinách AMV v obci Pruské odber vzorky výrobku Solčanka - zeleninové ochucovadlo s morskou soľou 250g s dátumom minimálnej trvanlivosti do 8. septembra 2024. 

"Vo vyšetrovanej vzorke bola metódou PCR detegovaná DNA alergénu zeler, ktorý nebol deklarovaný na obale výrobku," uviedla ŠVPS SR s tým, že inšpektori nariadili výrobok stiahnuť z trhu. "Výrobca stiahnutý výrobok preznačí v zmysle platnej legislatívy," dodáva.

Kontrolóri sťahujú z trhu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa SR)

Nevyhovujúce cukríky

Druhý nevyhovujúci výrobok odhalili na základe podnetu spotrebiteľa. RVPS Dunajská Streda vykonala kontrolu na prevádzke Tedi Betriebs s.r.o. v Šamoríne a uskutočnila odber vzorky cukríkov Nerds – Mini dražé s dátumom spotreby do 30. apríla 2025, šarža 3061FTX334, krajina pôvodu USA.

Ako informuje ŠVPS SR, bolo porušené Nariadenie EPaR (ES) č. 1333/2008 o prídavných látkach v potravinách pre prekročenie najvyššieho množstva farbiva Žltá SY (E110). "Maximálny limit je 35,0 mg/kg, vo vyšetrovanej vzorke bola nameraná hodnota 48,7 mg/kg," vysvetľuje. 

RVPS zakázala umiestňovať na trh nevyhovujúcu potravinu a zároveň nariadila vhodným spôsobom informovať spotrebiteľa oznamom o nevyhovujúcom výrobku na viditeľnom mieste. "Výrobok sa pravdepodobne na trhu už nenachádza," uzatvára ŠVPS SR.

Viac o téme: Štátna veterinárna a potravinová správa SRZeleninové ochucovadlo SolčankaNerds - mini dražé
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu