Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dráma pri Jánošíkových dierach: Poľskí turisti spadli do potoka! Neuveríte, čo spravili potom

Záchranná akcia v masíve Malého Rozsutca Zobraziť galériu (3)
Záchranná akcia v masíve Malého Rozsutca (Zdroj: hzs.sk)

TERCHOVÁ - Dvojica Poliakov sa dostala počas turistiky v Malej Fatre do náročnej situácie, z ktorej im museli pomáhať horskí záchranári. Muž a žena mali naplánovanú trasu Jánošíkovými dierami s výstupom na Malý Rozsutec a návratom do Terchovej. Počas prechádzania Jánošíkovými dierami ale spadli do potoka.

archívne video

Šesť turistov uviazlo v Malej Fatre v snehu (Zdroj: hzs.sk)

Napriek veľkej zime sa rozhodli v ceste pokračovať aj v premočenom oblečení. Avšak pod Malým Rozsutcom sa ich stav natoľko zhoršil v dôsledku premrznutia a vysilenia, že už nemohli pokračovať v ceste. Na pomoc si tak zavolali Horskú záchrannú službu. 

„O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS zo Žiliny, ktorá po medzipristátí v Štefanovej zobrala na palubu 2 horských záchranárov. Záchrannú akciu sťažovala skutočnosť, že dvojica turistov nevedela poskytnúť GPS súradnice, a tak bolo nutné vykonať rekognoskačný prelet vrtuľníkom za účelom ich nájdenia,“ informuje HZS.

Po lokalizácii turistov v masíve Malého Rozsutca pristál vrtuľník v sedle Zákres, keďže poveternostné podmienky neumožňovali použitie palubného navijaka. Záchranárom sa podarilo dostať k dvojici turistov a poskytli im zateplenie a neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Záchranná akcia v masíve Malého Rozsutca
Zobraziť galériu (3)
Záchranná akcia v masíve Malého Rozsutca  (Zdroj: hzs.sk)

„Poľský turista bol v sprievode záchranára VZZS naložený do vrtuľníka a turistka vzhľadom na neschopnosť pohybu transportovaná záchranármi na nosidlách k vrtuľníku. Posádka VZZS si následne prevzala oboch pacientov do starostlivosti a letecky ich transportovala do nemocničného zariadenia,“ uvádza HZS.

Záchranná akcia v masíve Malého Rozsutca
Zobraziť galériu (3)
Záchranná akcia v masíve Malého Rozsutca  (Zdroj: hzs.sk)

Počas záchrannej akcie bolo po celý čas v pohotovosti aj ECMO pracovisko v Banskej Bystrici. Záchranári HZS sa na základňu vrátili pozemne.

Viac o téme: Horská Záchranná SlužbaJánošíkové diery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu