Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kolíková označila zrýchlené rokovanie o trestnom zákone za hazard

Mária Kolíková
Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Hazardujeme s bezpečnosťou krajiny. Vyhlásila to Mária Kolíková (SaS) v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele trestného zákona. V zrýchlenom režime sa tak podľa jej slov bez riadnej diskusie pretláčajú kľúčové zmeny v trestnej politike a rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry bez diskusie s odborníkmi.

"Tu sa dejú vážne veci. Naraz sa menia kľúčové veci, na ktorých je postavený celý Trestný zákon. A zaujímavé je, že sa mení len to, čo je v prospech páchateľov trestnej činnosti," tvrdí Kolíková. Pozerať sa podľa nej treba nielen na nastavenie trestov, ale celého procesu. Ten považuje v súčasnosti za ťažkopádny, čo môže sťažovať aj postavenie páchateľov pred súd. To podľa nej treba aktuálne riešiť.

archívne video

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry kritizujú spôsob, akým sa používa paragraf 363 (Zdroj: Topky/Maarty)

Zdôraznila, že takýto vážny legislatívny text by nemal prichádzať bez diskusie s odborníkmi a dotknutými subjektmi. Argumenty vlády na takéto zásadné zmeny označila za "rozprávky starej matere". Pýta sa, prečo radšej vláda nevyužila pripravený zámer novelizácie, ktorá prešla aj medzirezortným pripomienkovým konaním a osvojili si ho i predošlí ministri spravodlivosti.

Kolíková odmieta aj argumenty predkladateľa, že novelizácia má náš trestný systém priblížiť zahraničiu a európskym štandardom. Upozornila, že pri navrhovaných zmenách sa budú môcť bohatí a skorumpovaní ľudia vykúpiť z trestov. "Celá právna úprava je postavená tak, že vytvára tlak na sudcu, aby najprv zvážil podmienečný trest, ak to nie je možné, tak peňažný trest, a ak to nie je možné, domáce väzenie. A toto je bez ohľadu na to, o aký závažný trestný čin ide. A to je bezprecedentné," povedala. Je podľa nej v poriadku zvažovať alternatívne tresty, ale nie pri akomkoľvek trestnom čine.

Ako príklad uviedla, že pri praní špinavých peňazí by v súčasnosti páchateľovi nad hranicou 130-tisíc eur hrozil trest 12 až 20 rokov odňatia slobody. Po novom by mu podľa jej slov pri hranici nad 750-tisíc hrozil trest tri až desať rokov, a to s možnosťou podmienky či peňažného trestu.

Viac o téme: HazardDiskusiaNovelaMária KolíkováTrestný zákonÚrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu