Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poslankyňa PS sa obula do Žilinku! Okamžitá reakcia generálneho prokurátora: Nehoráznosť, odkazuje

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

BRATISLAVA – Do diskusie v Národnej rade SR k návrhu na skrátené legislatívne konanie pri vládnej novele Trestného zákona sa zapojila aj poslankyňa Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko). Podľa nej je zmena šitá na mieru pre ľudí, ktorí potrebujú zabezpečiť beztrestnosť. Vo svojom prejave spomenula aj osobu generálneho prokurátora Maroša Žilinku a ten sa voči jej tvrdeniam ostro ohradil.

Opozícia v týchto dňoch v parlamente ostro kritizuje novelu Trestného zákona, ktorá má okrem iného zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. V Národnej rade aktuálne prebieha diskusia k návrhu na skrátené legislatívne konanie, pričom do rozpravy sa písomne prihlásilo 58 opozičných poslancov.

archívne video 

Žilinka považuje podanie prezidentky na Ústavný súd za účelové (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Úrad špeciálnej prokuratúry presadzuje koncept stíhania a odsúdenia ľudí, ktorí páchajú korupčnú a inú ekonomickú trestnú činnosť, a to bez ohľadu na to, či ide o ľudí blízkych vláde alebo samotných politikov. A generálny prokurátor Maroš Žilinka presadzuje koncept zabezpečovania beztrestnosti smeráckych ľudí cez paragraf 363," uviedla za rečníckym pultom poslankyňa a členka Ústavnoprávneho výboru Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko).

Žilinka to považuje za nehoráznosť

Voči jej slovám sa na sociálnej sieti ohradil samotný generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ten považuje trvdenia poslankyne za neslýchanú nehoráznosť a bezprecedentný útok na generálneho prokurátora, "ktorý nemá absolútne nič spoločné s vecnou argumentáciou."

"Tvrdenia poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) nie sú ničím iným, ako hrubým očierňovaním generálneho prokurátora SR a v konečnom dôsledku aj urážkou všetkých prokurátorov Generálnej prokuratúry SR, ktorí sa podieľajú na vybavovaní agendy „§ 363“ v očiach verejnosti, ktoré negatívne zasahujú do vnímania dôveryhodnosti a dobrej povesti prokuratúry SR,“ napísal vo svojom statuse Žilinka.

Poslankyňa PS sa obula
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

Generálny prokurátor zdôraznil, že žiadne rozhodnutie nebolo ovplyvnené osobným statusom, zmýšľaním, alebo postavením osôb, ktorých sa týkalo a jediným kritériom bolo zistenie, či rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol zásadným spôsobom porušený zákon.

Poslankyňa PS sa obula
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Po odsúhlasení skráteného konania by mali poslanci rokovať o novele v prvom a následne aj v druhom čítaní. Nasledovať by mal návrh na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a ďalšie rokovanie o tejto novele v prvom a druhom čítaní. Na programe schôdze je ešte viac ako 20 bodov, medzi nimi aj poslanecké návrhy zákonov.

Viac o téme: Maroš ŽilinkaLucia Plaváková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu