Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pellegrini konečne prelomil mlčanie o svojej kandidatúre! Poznáme aj dátum prezidentských volieb

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Dlhým týždňom úvah a špekulácií je koniec. Líder Hlasu-SD a predseda parlamentu Peter Pellegrini oznámil dátum prvého aj druhého kola prezidentských volieb. Zároveň sa vyjadril aj k svojej vlastnej kandidatúre.

Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 23. marca 2024. Druhé kolo, ktoré prebehne v prípade, že v prvom kole nezíska žiaden z kandidátov viac ako 50 percent hlasov, bude následne  6. apríla 2024. 

Peter Pellegrini oznámil dátum prezidentských volieb (Zdroj: Topky/Maarty)

To, na čo už celé Slovensko čakalo, sme sa však zatiaľ definitívnu odpoveď nedostali. Peter Pellegrini oficiálne totiž svoju kandidatúru neoznámil. Počkať si chce na predsedníctvo strany. Oficiálne chce následne kandidatúru oznámiť 19. januára 2024 v Banskej Bystrici.  "Rozhodnutie, svoje osobné, som prijal," uviedol Pellegrini s tým, že ešte je potrebné splniť niektoré stranícke záležitosti. Hovoriť musia podľa jeho slov aj o tom, či po jeho definitívnom oznámení bude strana a jej orgány fungovať ako majú, či nebude ohrozená jednotnosť koalície a podobne.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Maarty)

Pellegrini je aktuálne predsedom parlamentu aj strany Hlas-SD. Ani jednej tejto funkcie sa nechce vzdať potom, ako oficiálne oznámi kandidatúru. Riešiť tieto otázky chce až v prípade, že by bol zvolený do funkcie hlavy štátu. "Pokiaľ sa stanem prezidentom, urobím všetko pre to, aby som dodržal literu zákona, že prezident má byť nestranícky," reagoval na otázku, či sa vzdá postu predsedu strany, ak vo voľbách uspeje. Detailnejšie podľa vlastných slov odpovie, keď bude oficiálne oznamovať kandidatúru. Čo sa týka spolupráce na úrovni najvyšších ústavných činiteľov, tá je podľa Pellegriniho potrebná. Nemyslí si však, že by mal prezident sedávať na koaličných rokovaniach.

V súvislosti s vyjadreniami lídra SNS Andreja Danka skonštatoval, že hodnotiť to budú jeho voliči. Prerozdelenie pozícií v koalícii po prípadnom úspechu vo voľbách Pellegrini nechce meniť. Podčiarkol, že rozdelenie vyplýva z platnej koaličnej zmluvy a na základe výsledkov parlamentných volieb. Ocenil, že premiér a líder Smeru-SD Robert Fico mu už avizoval podporu. Bude rád, ak by ho napokon v prezidentskej kandidatúre podporila aj SNS.

Pellegrini konečne prelomil mlčanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O post prezidenta sa uchádzajú diplomati Ivan Korčok a Ján Kubiš. Podpisy od občanov potrebné na kandidatúru zbiera aj zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková a Marta Čurajová, ktorá chce byť nezávislá apolitická národná kandidátka. O post prezidenta sa chce uchádzať aj líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró. Spomína sa tiež kandidatúra exministra spravodlivosti a exšéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. O post prezidentta sa chce uchádzať aj europoslanec a predseda mimoparlamentnej strany Slovenský patriot Miroslav Radačovský. O podpisy na kandidatúru plánuje požiadať desať poslancov SNS a päť poslancov z iných politických strán.

Viac o téme: Prezidentské voľbyKandidatúraPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu