Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dráma v Nízkych Tatrách: Päť turistiek uviazlo na Krakovej holi! Komplikovaná záchrana

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: hzs.sk)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Pätica slovenských turistiek uviazla v piatok na Krakovej holi v Nízkych Tatrách. Ženy po výstupe začali pociťovať únavu a nedisponovali vhodným vybavením na pohyb v hlbokom snehu ani svetelnými zdrojmi. Pomáhali im horskí i leteckí záchranári. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojom webe.

archívne video

Šesť turistov uviazlo v Malej Fatre v snehu (Zdroj: hzs.sk)

"Akciu realizovali záchranári tesne pred západom slnka, čo značne komplikovalo jej celý priebeh. Záchranárom HZS a Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) sa postupne podarilo evakuovať z terénu všetky uviaznuté turistky," uviedla HZS. Po evakuácii poslednej dvojice turistiek sa však vrtuľník pre tmu už nedokázal vrátiť pre horských záchranárov na mieste, tí tak zostúpili z Krakovej hole pozemne.

Dráma v Nízkych Tatrách:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: hzs.sk)

Skupinu žien po vysadení vrtuľníkom na Lúčkach transportovali na dom HZS, odkiaľ už pokračovali na vlastnú žiadosť samostatne. "Dôrazne apelujeme na turistov, aby nepreceňovali svoje schopnosti počas turistiky a dôsledne plánovali túry s prihliadnutím na kondičné možnosti najslabšieho člena skupiny, mysliac na fakt, že výstup je voliteľný, avšak zostup je povinný," zdôraznili horskí záchranári.

Dráma v Nízkych Tatrách:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: hzs.sk)

Viac o téme: TuristaHZSNízke TatryKraková hola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu