Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Uhynutý vlk, ktorý bol nájdený pri Novej Lesnej, poslúži na výskum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

VYSOKÉ TATRY - Uhynutý vlk, ktorého v blízkosti záhrad v Novej Lesnej spozorovali miestni ešte koncom uplynulého roka, poslúži na výskum. Správa Tatranského národného parku (TANAP) uviedla, že šelma pravdepodobne skonala na následky dohryzenia inými vlkmi.

Obyvatelia, ktorí uhynutého jedinca našli, zavolali políciu a tí zalarmovali slúžiaceho pracovníka Správy TANAP-u. "Išlo naozaj o vlka. Ležal tam už dlhšie, no domáci ho dovtedy nezbadali, pretože bol zasnežený. Medzi sviatkami sa však oteplilo, sneh sa začal topiť a vlk sa ukázal. Urobil som malú obhliadku a skonštatoval, že jedinec utŕžil také masívne uhryznutia, ktoré by mohli byť príčinou smrti. Nenašli sme žiadne iné zranenia, ani strelné," priblížil lesník Správy TANAP-u Peter Liška. V okolí boli zjavné staršie znaky krvi, podľa neho museli vlky zápasiť blízko miesta, kde šelmu našli.

archívne video

Vlky v Tisovci roztrhali jelenča (Zdroj: Facebook)

Mŕtveho vlka previezli do Výskumnej stanice Správy TANAP-u do Tatranskej Lomnice, kde prišla na rad vonkajšia i vnútorná obhliadka a odoberanie vzoriek na ďalší výskum. Zhruba tri- až štvorročný samec bol dohryzený najmä v oblasti slabín. Také silné poranenia by podľa ochranárov nedokázala spôsobiť svorka "zdivočených" pytliačiacich psov. "V oblasti krku mal svalovinu odtrhnutú až na kosť, tržné rany sa nachádzali na celom krku, hlave, predných i zadných nohách. Nezistil som žiadne strelné poranenia," potvrdzuje preparátor Výskumnej stanice Správy TANAP-u Milan Kornajčík.

Obeť iných vlkov

S najväčšou pravdepodobnosťou sa zviera stalo obeťou iných vlkov. Keďže išlo o pomerne veľkého samca s váhou 49 kilogramov a výškou 82 centimetrov v kohútiku, je možné, že neúspešne ašpiroval na vodcu svorky. Vylúčiť sa nedá podľa ochranárov ani to, že šlo o samotára, ktorý sa prišiel nakŕmiť korisťou a domovská svorka sa s ním takto vyrovnala. Nájdený jedinec poslúži na výskumné účely Múzea TANAP-u.

Viac o téme: VýskumVlkNález TANAP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu