Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rok 2024 priniesol nečakaný zvrat, medzi cenami palív vzniká priepastný rozdiel: Analytik varuje, na TOTO sa pripravte!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/ Ramon Leško, Getty Images)

BRATISLAVA – Ceny palív na slovenskom aj svetovom trhu sa začínajú pomaly stabilizovať, čomu prispieva aj vývoj na trhu s ropou. Zatiaľ čo na sklonku minulého roku začali ceny najpopulárnejšieho benzínu a nafty rapídne klesať a ich hodnoty sa začali zrovnávať, s príchodom toho nového sme svedkami vzniku priepasti medzi cenami palív. Pozrite sa, koľko v priemere stáli krátko po sviatkoch.

Ceny benzínu a nafty stúpli aj v polovici novembra (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Zatiaľ čo ku koncu roka sa cena benzínu začala blížiť rekordnému minimu z roka 2023 a s cenovkou 1,512 EUR/l sme zažili jedny z najnižších cien benzínu za posledný rok, s príchodom nového roka sa situácia začala razantne meniť. Len v priebehu necelých troch týždňov tak cena benzínu v priemere stúpla o 5 centov za liter na novú cenu 1,565 EUR/l.

Rok 2024 priniesol nečakaný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Cena nafty sa na druhej strane začína, zdá sa, stabilizovať. Zatiaľ čo hodnoty benzínu stúpajú každým dňom, nafta sa drží blízko hodnoty 1,5 eura. Oproti benzínu tak nafta v priebehu posledných troch týždňov, kedy rovnako klesla na najnižšiu hodnotu za posledné mesiace (1,509 EUR/l), stúpla len o jediný cent za liter, vďaka čomu si oproti benzínu udržala náskok v nízkych cenách, na ktorý sme boli zvyknutý pred energetickou a palivovou krízou.

Rok 2024 priniesol nečakaný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Ceny palív sú v rukách OPECu, podľa analytika budú už len rásť

Zatiaľ čo v priebehu vrcholu covidovej krízy sa ceny pohonných hmôt pohybovali na rekordných minimách, v priebehu obdobia, počas ktorého sa svetové trhy snažili z krízy spamätať, začali stúpať do rekordných výšin. V priebehu niektorých mesiacov tak ceny benzínu a nafty atakovali hranicu 2 eur za jediný liter.

V uplynulom roku ešte prišli slabšie dotrasy, no ceny sa v podstate zastabilizovali v 20-centovom pásme. Hýbali sa v rozmedzí od eura päťdesiat do euro sedemdesiat, píše portál TvNoviny. „Trh očakáva, že sa ropa nedostane mimo stabilizačného pásma (75 - 95 dolárov za barel), v ktorom sa aktuálne pohybuje a uvidíme len mierne oscilovanie ceny počas roka,“ uviedol pre portál analytik Dominik Hapl.

Rok 2024 priniesol nečakaný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

„OPEC dlhodobo deklaruje, že by mu vyhovovalo, keby cena ropy bola nad 90 dolármi za barel. Pri súčasnej cene komodity bude určite pokračovať v obmedzovaní ťažby. Na druhej strane sledujeme zvyšovanie produkcie v Spojených štátoch či v Južnej Amerike,“ dodáva expert.

Do hry tak vstupujú viaceré faktory, ktoré budú ovplyvňovať vývoj na trhu s ropou, ktorý sa priamo dotýka cenovej tvorby pri pohonných hmotách. „Dôležitým faktorom bude, ako bude pokračovať konflikt Hamas-Izrael a či bude eskalovať alebo deeskalovať. V prípade eskalácie sú riziká na strane rastu cien ropy. A druhým faktorom bude kondícia globálnej ekonomiky,“ myslí si Hapl a dodáva, že na vývoj cien palív tak môžu vplývať aj ďalšie faktory, pričom na vývoj cien vplýva aj prebiehajúci konflikt na Ukrajine. Dodáva však, že oproti začiatku vojny však dnes ide už len o mierny vplyv.

Rok 2024 priniesol nečakaný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Na vývoj cien palív tak v dnes, no aj budúcnosti vplývajú rôzne faktory. Medzi inými napríklad zvyšujúci sa dopyt po nafte v Ázii, či dopady využívania spaľovacích motorov na životné prostredie. „Dlhodobo by sa mali vodiči pripraviť na to, že ceny budú pomaly stúpať s tým, ako svet bohatne. Zjednodušene si to môžeme predstaviť tak, že aj mzdy robotníkov na ropných plošinách rastú a je logické, že ťažobné spoločnosti budú postupne zvyšovať cenu predávanej komodity, inak by sa dostali do straty,“ dodal analytik.

Viac o téme: RopaSlovnaftNaftaOMVShellBenzínPohonné hmotyCeny PHMPHMČerpacie staniceOrlen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu