Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vianočný zázrak na čerpacích staniciach, TOTO sa stalo s cenami benzínu a nafty! Orlen a OMV rozvírili vody

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA – Ceny pohonných hmôt na čerpacích staniciach naprieč celým Slovenskom sa hýbu aj pár dní pred sviatkami. Aj keď sme sa nedočkali ďalšieho skokového prepadu hodnoty palív, opäť raz môžeme byť svedkami šokujúcej situácie na trhu s pohonnými hmotami. Cena benzínu prerástla cenu nafty, čím sa pomer váh vracia do dôb spred energetickej a ropnej krízy. Situácia na slovenských cestách by sa však stále mohla uberať najrôznejšími smermi. O slovo sa hlási gigant z Poľska, ktorý chce po vydarenej expanzii na slovenský trh obsadiť významnú pozíciu.

archívne video

Ceny benzínu a nafty stúpli aj v polovici novembra (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Cena benzínu oproti minulému týždňu vzrástla. Z pôvodných 1,529 eur/l tak v priebehu siedmych dní stúpla o necelé dva centy. S novou cenovkou 1,547 eur/l tak hodnota benzínu opäť raz po dlhej dobe prerástla cenu nafty.

Šoféri naftových motorov zaplatia s rozdielom jedného týždňa taktiež viac, nárast bol však pre stav ich bankového účtu oveľa priaznivejší. Oproti minulému týždňu, kedy sme na čerpacích staniciach na Slovensku zaplatili za liter nafty v priemere 1,534 eur/l, tak cena nafty stúpla o necelý cent na novú úroveň 1,542 eur/l. S novou cenovkou však o pol centa za liter podliezla priemernú cenu benzínu.

Vianočný zázrak na čerpacích
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Cena ropy rastie, dôvodom je narušenie lodnej dopravy

Ceny ropy v utorok pokračujú v raste pre narušenie lodnej dopravy v Červenom mori, ktoré je dôsledkom útokov jemenských povstalcov na nákladné plavidlá. Severomorská ropa Brent si okolo 17:15 SEČ pripisovala zhruba 1,5 percenta, dostala sa tak nad 79 dolárov za barel. Americká ľahká ropa WTI vykazovala nárast o zhruba 1,4 percenta a pohybovala sa v blízkosti 73,5 dolára za barel.

Vianočný zázrak na čerpacích
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

V pondelok sa ceny ropy zvýšili o takmer dve percentá po správe o útoku jemenských Húsíov na tanker nórskej spoločnosti Inventor Chemical Tankers a rozhodnutí britskej ropnej firmy BP pozastaviť všetok tranzit cez Červené more. Presmerovanie lodnej dopravy cez mys Dobrej nádeje tak predĺžuje čas dopravy až o desať dní, čo súčasne zvyšuje náklady na jej prepravu.

Vianočný zázrak na čerpacích
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Poľský Orlen dobýja slovenský trh: Súčasná dvojka OMV si chce pozíciu udržať

Rýchla expanzia Poliakov na slovenský trh by mala vyvrcholiť obsadením druhého trhového miesta. Súčasná dvojka, rakúsky OMV, sa však nezaspala na vavrínoch, o slovenského zákazníka plánujú zabojovať, informuje portál TvNoviny. Aj keď je poľský Orlen

Aj keď je poľský Orlen na Slovensku už dlhoročným hráčom, o vrásky na čele šéfom konkurenčných značiek sa postaral najmä v poslednom roku, kedy svojou bleskurýchlo expanziou upevnil pozíciu medzi slovenskými spotrebiteľmi. Súčasnou ambíciou poľského giganta je upevniť si pozíciu na druhom trhovom mieste, pričom už dnes držia štvrté miesto.

Vianočný zázrak na čerpacích
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Rakúsky OMV sa však pustil do akcie a svojho druhého miesta sa bez boja nemieni vzdať. Spoločnosť oznámila zámer získať pod svoje krídla sieť staníc Benzinol, tento krok však aktuálne kontroluje Protimonopolný úrad. „Protimonopolný úrad dňa 14. 12. 2023 začal správne konanie vo veci posúdenia koncentrácie, ktorá spočíva v získaní priamej výlučnej kontroly podnikateľa OMV Slovensko nad aktívami predstavujúcimi 27 čerpacích staníc značky Benzinol,“ uviedli v stanovisku.

Vianočný zázrak na čerpacích
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

 

Viac o téme: SlovnaftNaftaOMVPaliváShellBenzínPohonné hmotyCeny PHMČerpacie staniceOrlen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu