Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nezabudnite na TENTO bonus: Do peňaženiek vám môže priniesť stovky eur! Takéto sú podmienky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V úvode roka v súvislosti s úvermi mladí ľudia pravidelne riešia aj daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky. Ak spĺňajú podmienky, môžu si o sumu bonusu znížiť svoju daňovú povinnosť, stačí mať potvrdenie z banky. Daňové priznanie preto nemusí byť vždy len strašiakom.

Daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky je maximálne 400 eur. Klienti si ho môžu uplatniť na základe potvrdenia z banky o zaplatených úrokoch. To stačí odovzdať zamestnávateľovi so žiadosťou o ročné zúčtovanie, respektíve, ak klient podniká, priloží ho k daňovému priznaniu. Je ale dôležité mať dané potvrdenie k dispozícii včas, preto je dôležité si zistiť, či ho banka zasiela automaticky alebo je potrebné o potvrdenie požiadať.

Žiadateľ musí spĺňať viaceré podmienky

Ak si mladí ľudia chcú uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky, musia splniť viaceré podmienky. Prvou podmienkou je, že ku dňu podania žiadosti o úver na bývanie má žiadateľ najmenej 18 rokov a najviac 35 rokov. Ak žiadateľ o úver žiadal s rodičmi, ktorí sú starší ako 35 rokov, na bonus nárok nemá. Tiež ho nemajú ani tie osoby, ktoré využívajú štátny príspevok pre mladých.

Druhou podmienkou je, že žiadateľov "priemerný mesačný príjem dosiahnutý za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom uzatvoril zmluvu o úvere na bývanie, nepresiahol 1,3 násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR zistenej Štatistickým úradom SR za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom bola uzavretá zmluva o úvere na bývanie," píše sa na webe Finančnej správy (FS). 

Priemerný mesačný príjem sa vypočíta ako 1/12 zo súčtu zdaniteľných príjmov. Tak ako sa každoročne mení priemerná výška príjmu podľa Štatistického úradu SR, zároveň sa mení aj tento maximálny limit.

Nezabudnite na TENTO bonus:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Finančná správa SR)

Tretia základná podmienka sa vzťahuje na účel. Daňovník si môže uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky vypočítané z výšky poskytnutého úveru na bývanie na základe jednej zmluvy o úvere na bývanie, najviac zo sumy 50-tisíc eur na jednu tuzemskú nehnuteľnosť určenú na bývanie, ktorou je byt alebo rodinný dom. Nevzťahuje sa teda na refinančné a bezúčelové úvery. Hypotéka, ktorú banka klientovi poskytla, mohla byť aj vyššia, no bonus sa vypočíta len zo zaplatených úrokov zo sumy 50-tisíc eur.

Ďalej je dôležité podotknúť, že ak je žiadateľ zo zmluvy o úvere na bývanie, na ktorú si uplatňuje nárok na daňový bonus na zaplatené úroky, spolu s iným dlžníkom alebo spolu s inými viacerými dlžníkmi, pri uplatnení daňového bonusu na zaplatené úroky je potrebné, aby aj tento spoludlžník splnil podmienku veku. Zároveň priemerný mesačný príjem dlžníka spolu so spoludlžníkom nesmie presiahnuť súčin počtu dlžníka a spoludlžníka a 1,3 násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca. "Spoludlžníkovi nárok na daňový bonus na zaplatené úroky nevzniká," zdôrazňuje Finančná správa.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Daňový bonus na zaplatené úroky si môže uplatniť aj daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou, "ak úhrn jeho zdaniteľných príjmov zo zdrojov na území Slovenskej republiky v príslušnom zdaňovacom období tvorí najmenej 90 % zo všetkých príjmov tohto daňovníka, ktoré mu plynú zo zdrojov na území Slovenskej republiky a zo zdrojov v zahraničí," uvádza FS.

Dlžníkom s vyššími splátkami hypoték pomôže mimoriadny daňový bonus

Mimoriadny daňový bonus sa má týkať všetkých hypoték, pri ktorých došlo k zvýšeniu zaplatenej splátky v roku 2023 oproti roku 2022. Jeho výška má byť 75 % rozdielu medzi splátkami, najviac však v sume 1 800 eur ročne.

archívne video

Dlžníkom s vyššími splátkami hypoték v roku 2023 pomôže mimoriadny daňový bonus (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podmienkou jeho uplatnenia je výška ročného zdaniteľného príjmu za predchádzajúce zdaňovacie obdobie najviac vo výške 1,6-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca, pričom daňovník nesmie nehnuteľnosť prenajímať. 

Daňovník si bude môcť uplatniť iba jeden z daňových bonusov zameraných na podporu bývania.

Podvádzať sa nevypláca

"Ak správca dane pri daňovej kontrole zistí, že daňovník si uplatnil bonus na zaplatené úroky neoprávnene, napríklad že nehnuteľnosť prenajímal, daňový bonus bude musieť vrátiť a zároveň dostane pokutu," informuje FS. Tá sa bude počítať za každý deň od lehoty na podanie daňového priznania, v ktorom si uvedený daňový bonus uplatnil, až do začatia daňovej kontroly. Výška pokuty bude trojnásobok základnej úrokovej sadzby ECB, najmenej však 10 % p. a.

Viac o téme: HypotékaDaňové priznanieDaňový bonus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu