Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Potvrdenia pre migrantov opäť vzbudzujú vášne: Sulík sa pustil do Šutaja Eštoka, minister vracia úder

Richard Sulík a Matúš Šutaj Eštok Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík a Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ramon Leško)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico spolu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom už pri svojom nástupe do funkcie deklarovali, že boj s nelegálnou migráciou bude jednou z priorít novej vlády. Za veľkú chybu svojich predchodcov pritom považovali vydávanie potvrdení o zotrvaní aj pre migrantov, o ktorých nevieme odkiaľ pochádzajú. Predmetné potvrdenia stále zostávajú v platnosti.

SaS v utorok vyzvala ministerstvo vnútra, aby bezodkladne zastavilo vydávanie potvrdení o zotrvaní pre migrantov, u ktorých nemožno zistiť, odkiaľ pochádzajú. "Napriek tomu, že to bol práve Robert Fico, ktorý populisticky robil z migrantov predvolebnú tému a strašil ich nekontrolovateľným príchodom, po nástupe k moci nespravil okrem jednej smiešnej akcie na hranici s vodnými delami a koňmi absolútne nič," povedal predseda SaS Richard Sulík.

Potvrdenia pre migrantov opäť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ministerstvo vnútra na čele s Matúšom Šutajom Eštokom podľa Sulíka naopak udeľuje potvrdenia o zotrvaní aj pre tých migrantov, o ktorých nevieme ani odkiaľ pochádzajú. "Vyzývame ministerstvo vnútra, aby bezodkladne konalo a zastavilo vydávanie takýchto potvrdení. Inak sa ukáže, že Eštok nielenže v nelegálnej migrácií nevidí žiaden problém, ale ju nedokáže ani len riešiť,“ uviedol Sulík.

Šutaj Eštok vyzval Sulíka, aby riešil ako uhradiť škody týkajúce sa Expo Dubaj

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v reakcii na výzvu strany SaS vyhlásil, že hraničná a cudzinecká polícia každého zachyteného migranta zadržiava do príslušného zariadenia, kde je jeho totožnosť riadne preverená.

"Na rozdiel od predchádzajúceho vedenia rezortu vnútra sa v súčasnosti potvrdenia o zotrvaní cudzincov vydávajú výlučne v súlade so zákonom," povedal Šutaj Eštok. Poznamenal, že zavedené opatrenia spôsobili, že nelegálna migrácia klesla prakticky na nulu.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok na Rade EÚ o otázkach migrácie, azylu a Schengene (Zdroj: TASR/Jaromír Novák)

Minister odkázal SaS, nech radšej rieši, ako Sulík nahradí ekonomickú škodu, ktorú spôsobil počas "hýrenia" v Dubaji. "Nelegálnu migráciu zvládame a budeme v ochrane našich hraníc aj naďalej pokračovať,“ dodal.

Potvrdeniami sa zaoberala aj generálna prokurátora

Námestník generálneho prokurátora SR podal protest prokurátora proti príkazu riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru k postupu v súvislosti s vydávaním potvrdenia o zotrvaní štátneho príslušníka tretej krajiny na území SR.

Dôvodom bol rozpor s ustanoveniami správneho poriadku a zákona o pobyte cudzincov. Hraničná a cudzinecká polícia v reakcii upozornila, že podľa daného príkazu už dlhšie obdobie nepostupuje, potvrdenia nevydáva a každého zachyteného migranta zadržiava do príslušného zariadenia.

Viac o téme: Richard SulíkMigráciaMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu