Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Cyperská polícia zachránila 60 sýrskych migrantov, na mori strávili šesť dní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Paolo Santalucia)

NIKÓZIA - Najmenej štyroch ľudí hospitalizovali po tom, ako cyperská polícia v stredu zachránila 60 sýrskych migrantov z paluby vratkej drevenej lode približne 55 kilometrov od juhovýchodného cípu ostrova. Na mori boli šesť dní. Správu sme prevzali z agentúry AP.

archívne video 

Matúš Šutaj Eštok o situácii k migrantom (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Policajné a vojenské vrtuľníky previezli do nemocnice tri deti a jednu dospelú osobu. Na prítomnosť plavidla pri pobreží ostrova upozornila cyperské úrady okolo plaviaca sa obchodná loď. Tri deti a jeden dospelý sú v bezvedomí. Ďalšie tri dospelé osoby utrpeli zlomeniny dolných končatín. Ošetrili ich na palube hliadkovej lode, ktorá čln s migrantmi zadržala, uviedla polícia. Plavidlo odtiahli do prístavu, kde ostatným zachráneným migrantom poskytli lekársku starostlivosť.

Migrantom sa pravdepodobne minuli zásoby jedla

Loď podľa cyperských úradov vyplávala 18. januára z Libanonu a migrantom zrejme došlo jedlo a voda. Nemenovaný libanonský právnik pre AP uviedol, že loď sa stratila hneď po vyplávaní z krajiny. Podľa neho sú migranti v zlom stave, pretože celé dni nejedli. Libanonské pobrežie je od Cypru vzdialené približne 168 kilometrov. Hoci celkový počet migrantov prichádzajúcich na Cyprus výrazne klesol, podľa oficiálnych údajov ministerstva vnútra sa v vlani takmer štvornásobne zvýšil počet migrantov prichádzajúcich po mori v porovnaní s rokom 2022. Takmer všetci z nich pochádzali zo Sýrie.

Viac o téme: Polícia MigrantiCyprus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu