Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEOROZHOVOR Sulík prezradil, prečo burcuje ľudí, aby vyšli do ulíc: Plán zablokovania zrušenia Lipšicovho UŠP

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA – V demonštráciách proti zrušeniu ÚŠP chce opozícia pokračovať ďalej. Hoci si uvedomuje, že vláda od zrušenia Lipšicovho úradu neupustí, chcú docieliť, aby bol zákon prerokovaný v riadnom legislatívnom procese, čo môže trvať šesť mesiacov. Verí, že za ten čas asi 20 poslancov z vládnej koalície prehodnotí svoj postoj a nepodporia zrušenie ÚŠP. Na druhej strane pripúšťa, že si vie predstaviť, že niektoré sadzby trestov sa znížia, ale chce diskusiu. Na akých poslancov koalície sa spolieha? Nielen o týchto otázkach sme sa zhovárali s poslancom a predsedom SaS Richardom Sulíkom.

Slovensko už pozná dvoch oficiálnych kandidátov na prezidenta. Saska bude podporovať Ivana Korčoka. Prieskumy zatiaľ hovoria, že väčšiu šancu má Peter Pellegrini. Ako dopadne súboj medzi týmito dvomi kandidátmi?

  • Do prezidentských volieb máme dva a pol mesiaca. V rovnakom období pred minulými voľbami mala Zuzana Čaputová asi dve alebo štyri percentá. Prieskumy sú teraz úplne nepodstatné. Dôležité je mať zásadný postoj a hodnoty. Vy hovoríte, že SaS podporuje Ivana Korčoka?

A nie je to tak? Predpokladám, že áno. Váš podpredseda Branislav Gröhling to potvrdil aj v nedávnom videorozhovore pre topky.sk.

  • Predbiehate, lebo budúci štvrtok máme Republikovú radu, na ktorú príde aj Ivan Korčok. Bude to so všetkou štátnou kultúrou. Ale áno, keď ste to už otvorili, tak našu podporu určite dostane. Veď kto iný?!

VIDEOROZHOVOR Sulík prezradil, prečo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Ako mu budete pomáhať v prezidentskej kampani?

  • Ivan Korčok kampaňuje už šesť mesiacov a robí to veľmi intenzívne. Veľakrát je podporou aj to, že poviem, koho budem voliť. Tiež mám svojich voličov.

Čo hovoríte na Andreja Danka, pre ktorého SNS zbiera podpisy, aby mohol prípadne kandidovať?

  • Andrej Danko je skutočný freestyler. Hrá ligu s Igorom Matovičom. Parlament a politiku poňali ako takú reality šou. Obaja sa v tom vyžívajú.

Líder SNS hovoril, že politika je šachová partia. A kandidatúrou rozohral šachovú hru. Sám sa nechcel hodnotiť, aký je šachista. Tak sa pýtam vás, aký šachový level je Andrej Danko?

  • Na túto otázku vám dá odpoveď politológ. Čo sa týka šachu, som v ňom určite lepší ako Andrej Danko. Som si istý, že by som ho porazil. Myslím v tej hre. V prenesenom zmysle slova je to naozaj ťažká disciplína, sám vidím svoje nedostatky a množstvo chybných ťahov. Preto si netrúfam hodnotiť iných politikov. Vždy to urobia voliči. Dostal SNS do parlamentu. Dlho sa hovorilo, kto raz vypadne z parlamentu, už sa tam nevráti. Jemu sa to podarilo. Je to politické nóvum. Porušil tak nepísaný zákon.

VIDEOROZHOVOR Sulík prezradil, prečo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Aká je spolupráca v opozícií s PS a KDH?

  • Prekvapivo dobrá. Ide to dobre a ľahko.

Minister obrany Robert Kaliňák vás koncom roka v rozhovore u nás chválil, že ste konštruktívnou opozíciou?

  • Mali by sme sa asi zamyslieť, čo robíme, keď nás Robert Kaliňák chváli. Každopádne spolupráca funguje dobre. Máme malú skupinu na jednom chate, kde si píšeme šiesti ľudia. Za SaS som tam ja a Braňo Gröhling. Naozaj vidím a zažil som to miliónkrát inak a horšie. Ako hovorí klasik, kde je vôľa, tam je cesta. Ľahko vznikajú dohody. Vieme sa dohodnúť na protestoch, kto kam pôjde. Veľmi príjemne ma prekvapili noví poslanci za PS. Ich vystúpenia sú naozaj na odbornej úrovni. Samozrejme aj ďalších. V takomto rozsahu som to nečakal. Je to bez zbytočných tirád, urážania, emotívnosti a vulgárnosti, ako dokáže predvádzať Igor Matovič. Páči sa mi, že títo ľudia kultivujú parlament.

Viete si predstaviť aj inú spoluprácu s PS? Napríklad silnú liberálnu stranu s dvomi frakciami? Po voľbách sa hovorilo, že by vás mohli teoreticky zhltnúť.

  • V skutočnosti nie sme s nimi kompatibilní. Čítal som ich program ako jeden z mála. Opäť je to o tom, že na získanie mandátu potrebujete iné kvality ako na výkon funkcie. Do programu si napíšete aj veci, ktoré sú nereálne. Zároveň program odzrkadľuje mentalitu a zmýšľanie kľúčových ľudí, ktorí program písali. Mali tam aj takú vec, že každý zamestnanec štátu, ktorý má dve deti, má mať dôstojnú mzdu. A to bez ohľadu na to, aký je pracovný výkon. Takýchto vecí tam bolo veľa. Na môj vkus je to príliš silný zásah štátu do života ľudí. Napríklad, keď vám patrí šesť bytov a chcete ich predať, tak ste povinná ich najprv ponúknuť štátu. Sú to veci, ktoré sú nereálne a je to čistý socializmus a blíži sa to ku komunizmu. V SaS sme za slobodu. Za slobodu v podnikaní, za osobnú zodpovednosť. Takže každý politik má svoje plány. Môže ich mať, ale SaS zostane suverénnou stranou. A Marián Viskupič je človek, kde mám istotu, že to tak zostane. SaS bude aj naďalej suverénnou stranou. Žiadne zlučovanie a ani spoločná kandidátka.

Koľko zhromaždení ešte plánujete organizovať proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry?

  • Zajtra - štvrtok 11.1. ich bude dvanásť po celom Slovensku. V Bratislave vystúpi Branislav Gröhling. Ja vystúpim v Žiline. A pýtate sa ma, že koľko ich ešte bude? Neviem vám to povedať. Máme jediný cieľ a nemyslím si, že je neprimeraný. A to je stiahnuť zákon, ktorý ruší špeciálnu prokuratúru a ktorý neprimerane znižuje trestné sadzby a rozširuje beztrestnosť pri korupcii. Hovoríme, aby zákon stiahli a dali ho nanovo riadnym legislatívnym procesom. To znamená od vnútrorezortného  a medzirezortného pripomienkovania, ďalej na legislatívnu radu vlády, schválenie na vláde, a potom do parlamentu. Prvé čítanie, výbory, druhé čítanie. Bude to asi trvať šesť mesiacov, ale keď to takto prebehne a bude poctivá verejná diskusia, tak viac ľudí bude vedieť, čo sa bude diať.    

Viac vo VIDEOROZHOVORE TU:

Viac o téme: Richard SulíkÚrad špeciálnej prokuratúryLipšicova prokuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu