Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Televízie sa na nás pripravili: Táto dôležitá zmena sa dotkne každého, od 1. januára sa zmení vysielanie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Na televíznych obrazovkách sa od 1.januára 2024 objavia nové piktogramy. Práve tie majú zjednodušiť vysielanie programov a upozorniť divákov na nevhodný obsah. Dôležité budú najmä pre rodičov malých detí.

Spomínané piktogramy sa budú týkať všetkých televízií a k doteraz známej vekovej hranici pribudnú aj nasledovné symboly. Systém sa zjednotí u všetkých slovenských vysielateľov. Na obsah upozornia značky, čo konkrétne sa vo filme môže objaviť. Medzi piktogramami sa nachádzajú aj zobrazujúce riziko násilia, vulgarizmov, strachu, diskriminácie, sexu, závislostí alebo nahoty, uvádza RTVS.

Silvestrovský beh cez bratislavské mosty vyhrali Rusina a Pelikánová (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Nové piktogramy, ktoré budú pomôckou najmä pre rodičov maloletých
Zobraziť galériu (2)
Nové piktogramy, ktoré budú pomôckou najmä pre rodičov maloletých  (Zdroj: RTVS)

„Ide o akúsi vôdzku pre diváka. Piktogram a televízny deskriptor sa v rámci našich televíznych programových služieb objaví vždy na niekoľko sekúnd na začiatku, či už programu alebo danej upútavky,“ vysvetlila manažérka marketingovej komunikácie RTVS Zuzana Vicelová.

Jednotný systém môže prekvapiť aj divákov v slovenských kinách. Do vysielaní tak zavedú po dlhých rokoch jednotnosť a konzistentnosť, uviedol predseda Asociácie televíznych vysielateľov Slovenska Marcel Grega. Systém vznikol najmä na ochranu detského diváka a jednoduchšiu orientáciu pre rodiča.

Scény filmov môžu formovať detskú osobnosť, alebo jeho skúsenosti a preto sú tieto piktogramy mimoriadne dôležité, uviedla pre RTVS predsedníčka Komisie na ochranu maloletých Slavomíra Salajová. Pred prvým januárom dokonca RTVS spustila takzvanú testovaciu fázu. Povinnosť jednotného systému však začne platiť oficiálne od 1.januára 2024.

Viac o téme: DivákRTVSPiktogramyKonzistentnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu