Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Polícia eviduje pre zlé zaobchádzanie s pyrotechnikou škody na zdraví či majetku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia každoročne eviduje pre zlé zaobchádzanie s pyrotechnikou ublíženia na zdraví, vážne zranenia či prípady poškodenia majetku. Pripomína, že pyrotechnické zloženie môže po zapálení výrobku dosahovať teplotu niekoľko tisíc stupňov Celzia. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

"Neexperimentujte s účinkami výbuchu pyrotechnických výrobkov v okolí, kde sa nachádzajú aj iné osoby. Odpaľujte ju v bezpečnej vzdialenosti," zdôraznila s tým, že človek pod vplyvom alkoholu alebo iných psychotropných látok nemá obsluhovať zábavnú pyrotechniku.

Archívne video

Novoročný ohňostroj v Košiciach (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Nevybuchnutú pyrotechniku treba podľa Hrabovskej považovať za poškodenú a nezapaľovať ju opakovane. Potrebné je zlikvidovať ju podľa návodu na použitie. Ako uviedla, ľudia by ju nemali kupovať od "voľnopredajcov", ale v certifikovaných špecializovaných obchodoch. "Takéto výrobky prešli riadnym testovaním bezpečnosti, spĺňajú stanovené technické požiadavky a vybavené sú návodom k použitiu aj v slovenskom jazyku," priblížila.

Avizovala, že používanie zábavnej pyrotechniky je legislatívne regulované všeobecne záväznými nariadeniami miest a obcí. "Nariadenie určuje nielen, či je odpálenie pyrotechniky v konkrétnej obci alebo meste povolené, ale zahŕňa aj lokáciu stanovenú pre odpálenie pyrotechniky, ako aj čas a obdobie, počas ktorého ju možno použiť," uviedla. Za nedodržanie podľa nej hrozí sankcia.

Viac o téme: PyrotechnikaPetardySilvesterNový rok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu