Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Malé medvieďa trávi už niekoľko dni na strome: Zliezť sa jej nechce

Osirelé medvedie mláďa vyliezlo a zostalo na strome v košickej zoo.
Zobraziť galériu (2)
Osirelé medvedie mláďa vyliezlo a zostalo na strome v košickej zoo. (Zdroj: TASR/František Iván)

KOŠICE - V košickej zoologickej záhrade majú od novembra nový prírastok - mláďa medveďa hnedého menom Linda. Po vypustení v samostatnom chovnom zariadení minulý štvrtok (14. 12.) vyliezla na strom a odvtedy tam trávi čas vo dne aj v noci. Ošetrovatelia to zdôvodňujú jej plachosťou a nedôverou voči ľuďom a očakávajú, že sama zlezie dole, pričom monitorujú jej stav.

Samičku medveďa, ktorá má necelý rok, priviezli do zoo zo záchrannej stanice pre zvieratá v Zázrivej. Ide o osirelé mláďa, ktoré zjavne malo zlú skúsenosť, kým sa dostalo do opatery ošetrovateľov.

Malé medvieďa, samica Linda, trávi čas na strome v košickej zoo

Malé medvieďa, samica Linda, trávi čas na strome v košickej zoo (Zdroj: TASR/František Iván)

"Toto je siedme medvieďa, ktoré u nás rehabilitujeme, a vieme, že tie medvede chodia na strom, kde sa cítia bezpečnejšie. Je to pre nich prirodzené, takže nerobíme z toho senzáciu. Zdravotný stav tejto medvedice, samozrejme, kontrolujeme, ona sa pohybuje po tom strome hore - dole. Každý deň sú pri nej ošetrovatelia, ktorí sa jej venujú," uviedol pre zoológ Patrik Pastorek. Mláďa je pritom podľa neho pripravené na zimné obdobie, a teda v dobrom výživovom stave. "Vzhľadom k tomu, že je jedináčik, tak vybudovať ten vzťah zviera - človek trvá trochu dlhšie," dodal zoológ.

Osirelé medvedie mláďa vyliezlo a zostalo na strome v košickej zoo.
Zobraziť galériu (2)
Osirelé medvedie mláďa vyliezlo a zostalo na strome v košickej zoo.  (Zdroj: TASR/František Iván)

Linda sa nachádza v chovnom zariadení, tzv. škôlke, kde prebieha fáza spoznávania vonkajšieho okolia. Vystrašiť ju mohol nový zvuk alebo v okolí prechádzajúce auto. Sledovať ju môžu aj návštevníci zoo. Na strome aktuálne trávi aj noci, pričom sa vie oprieť o konáre. "Tým, že je sama, nemá súrodencov a asi si prežila niečo ťažké, potrebuje sa cítiť bezpečne. Nechceme ju násilne dávať dole," uviedol Pastorek. Košická zoo v lete tohto roku prichýlila iné tri zachránené medvedie mláďatá - Alicu, Huga a Michala.

Viac o téme: StromMedveďKošiceZOO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu