Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Štát bude viac kontrolovať cenovú evidenciu reťazcov pri potravinách, tvrdí Takáč

Richard Takáč Zobraziť galériu (2)
Richard Takáč (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Štát bude viac kontrolovať cenovú evidenciu obchodných reťazcov pri potravinách. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) za účasti ústrednej riaditeľky Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) Nadeždy Machútovej.

Tlačová konferencia Richarda Takáča po rokovaní vlády k cenám potravín (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Štát sa konečne začne pozerať a starať sa o to, aby nedochádzalo k tomu, že ceny potravín sú tak vysoké a neúmerné. Pozrieme sa presne na toto a povieme, ´kde, kto a akým spôsobom´, samozrejme v súlade s tým, že dodržíme (obchodné) tajomstvo. Začína sa teda normálna práca štátu, ministerstiev vo vzťahu k vysokým cenám potravín," priblížil agrominister. Začína sa podľa neho teda konečne to, čo tu tri a pol roka absentovalo.

Nadežda Machútová
Zobraziť galériu (2)
Nadežda Machútová

"Schválili sme uznesenie a prvotný návrh opatrení. Ministerstvo pôdohospodárstva bude musieť aj personálne posilniť, lebo ako rezort sme dostali dôležitú úlohu v celej vertikále, od prvovýrobcu, cez potravinára až po obchodné reťazce kontrolovať marže, ako aj nákupné a predajné ceny," spresnil Takáč s tým, že prvé dáta budú k dispozícii koncom januára 2024. SOI pri kontrole cien v období zavádzania euromeny podľa Machútovej získala z kontroly cien, najmä potravín obrovské skúsenosti. "My sme takmer dva roky robili tento typ (cenovej) kontroly. Robili sme vtedy cenový vývoj, vtedy bol zákon o cenách v poriadku - bola povinnosť viesť cenovú evidenciu, SOI mala kompletné právomoci, bola cenovým orgánom takým, ako mala byť," doplnila.

Vládou prerokovaná analýza vývoja cien potravín podľa nej nehovorí o tom, že by sa niečo malo regulovať, pretože "nie je taká situácia". "Situácia je celkom fajn. Budeme zbierať dáta, pretože štát nemôže konať na základe pocitov, musí konať na základe dát. Doteraz ich nemal," uzavrela riaditeľka SOI. Je preto podľa nej dobré, že štát bude preventívne disponovať dátami. Reťazce budú posielať údaje, ale SOI si ich pravdivosť bude overovať aj kontrolami.

Viac o téme: PotravinyŠtátRichard TakáčCenová evidencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu