Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vláda schválila akčné plány prevencie a kontroly infekčných ochorení v SR

Richard Takáč Zobraziť galériu (2)
Richard Takáč (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vládny kabinet na svojom stredajšom rokovaní schválil programy a akčné plány prevencie a kontroly infekčných ochorení v Slovenskej republike na roky 2024 až 2026.

Materiál vychádza z aktuálnych potrieb v oblasti prevencie a kontroly prenosných ochorení a z potrieb ochrany zdravia verejnosti, ktoré majú význam pre zdravotný stav jednotlivca aj celej spoločnosti. Významnú úlohu v dohľade nad prenosnými ochoreniami zohráva podľa rezortu zdravotníctva najmä kvalitná infraštruktúra, pripravenosť a vzdelávanie v oblasti verejného zdravotníctva.

Vláda schválila akčné plány
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Je preto potrebné najmä posilniť materiálno-technické vybavenie orgánov verejného zdravotníctva, zlepšiť schopnosť úradov komunikovať informačnými systémami, zlepšiť schopnosť verejnosti reagovať na komplexné hrozby infekčných ochorení, realizovať vzdelávanie, pripraviť stratégie, uplatňovať účinné preventívne a represívne programy, ale aj posilniť medzirezortnú spoluprácu. Dokument obsahuje programy a akčné plány súvisiace so špecifickými cieľmi Národného plánu kontroly infekčných ochorení v SR, ktorý vláda schválila v roku 2019. Zameraný je na národný program prevencie HIV/AIDS, národný imunizačný program, zvýšenie osvety a výchovy k zdraviu vo vzťahu k prenosným ochoreniam, funkčnú sieť národných databáz pre zber a analýzu dát, zníženie výskytu ochorení prenosných krvou a pohlavným stykom, epidemiologické pracoviská pre prevenciu a kontrolu prenosných ochorení a prevenciu nozokomiálnych nákaz.

Viac o téme: VládaRokovanie Infekčné ochoreniaAkčné plány
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu