Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európsku úniu vníma pozitívne 41 percent Slovákov: Oproti jari ide o nárast

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - Európsku úniu (EÚ) vníma pozitívne 41 percent obyvateľov Slovenska. Oproti jari ide o nárast o päť percent. Vzrástla aj dôvera v EÚ (48 percent) a dôvera vo vládu (37 percent). Vyplýva to z jesenného prieskumu Eurobarometer. Národnú správu predstavili v piatok na pôde Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

VIDEO

Väčšina obyvateľov SR vníma aktuálnu situáciu v krajine ako zlú, za najzásadnejší problém vnímajú občania rastúce ceny a infláciu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ako najzásadnejšie problémy, ktorým dnes čelí EÚ, vnímajú obyvatelia Slovenska vojnu na Ukrajine (36 percent), medzinárodnú situáciu (28 percent) a prisťahovalectvo (27 percent). EÚ pre obyvateľov SR reprezentuje predovšetkým slobodu cestovať, študovať a pracovať kdekoľvek v EÚ (64 percent), euro (46 percent) a nedostatočnú kontrolu vonkajších hraníc (36 percent). 

archívne video

Dolinková na Rade Európskej únie o stratégii pre zaistenie dostatku liekov (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Najpozitívnejším výsledkom EÚ je pre respondentov voľný pohyb ľudí, tovaru a služieb (33 percent), mier (23 percent) a euro (11 percent). Ako hodnoty, ktoré reprezentujú EÚ, vidia obyvatelia Slovenska najmä mier (41 percent), ľudské práva a demokraciu (zhodne 26 percent). "Vidíme posun v tom, že aj hodnota mieru, demokracie, právneho štátu stúpla v očiach slovenského obyvateľstva. Je dôležité, že tieto piliere, na ktorých EÚ už mnoho dekád stojí, začína viac vnímať aj slovenská verejnosť," zhodnotila sociologička Oľga Gyárfášová.

Budúcnosť Slovenska

Na otázku, či by Slovensko dokázalo lepšie čeliť budúcnosti, ak by bolo mimo EÚ, odpovedalo kladne 22 percent obyvateľov krajiny. Naopak, s budúcnosťou Slovenska mimo EÚ nesúhlasilo sedem z desiatich opýtaných (69 percent). "Ešte začiatkom roku 2023 bol podiel obyvateľov, ktorí nesúhlasili s budúcnosťou Slovenska mimo EÚ, len na úrovni 56 percent," uvádza sa v národnej správe.

"Občania SR ukázali opačný trend väčšej dôvery v Európsku úniu, väčšieho európanstva a uznania toho, že tie výzvy okolo nás sú také veľké, že potrebujeme európsku spoluprácu," ocenil vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha. Terénny zber dát na Slovensku realizovala agentúra MNFORCE na reprezentatívnej vzorke 1006 respondentov v období od 23. októbra do 10. novembra. 

Viac o téme: VládaSlováciEurobarometerEurópska úniaEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu