Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európska komisia a liekové agentúry zverejnili zoznam: Toto sú nevyhnute potrebné liečivá!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Milan Laurenčík)

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) spolu s Európskou liekovou agentúrou (EMA) a riaditeľmi liekových agentúr členských štátov uverejnili zoznam nevyhnutne potrebných liekov. Ide o vyše 200 liečiv používaných v humánnych liekoch, ktoré sú ťažko nahraditeľné a v rámci Európskej únie je prioritou udržanie kontinuity ich dodávok a zabránenie ich nedostatku. Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý sa na príprave zoznamu podieľal.

"Zoznam je dôležitým nástrojom na podporu úsilia Únie o zaistenie bezpečnosti dodávok a predchádzanie nedostupnosti kritických liekov. Zoznam kritických liekov taktiež podporí a urýchli analýzu dodávateľského reťazca kritických liekov zo strany Európskej komisie s cieľom určiť potenciálne zraniteľné miesta. Prostredníctvom Riadiaceho výboru pre nedostupnosť liekov môže EMA a EK navrhovať opatrenia na riešenie slabých miest v dodávkach týchto liekov s cieľom predchádzania ich nedostatku," priblížil ŠÚKL. 

Archívne video: Dolinková na Rade Európskej únie o stratégii pre zaistenie dostatku liekov

Dolinková na Rade Európskej únie o stratégii pre zaistenie dostatku liekov (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Zoznam obsahuje liečivá pokrývajúce široké spektrum terapeutických oblastí a zahŕňa aj vakcíny a lieky na zriedkavé choroby. "Liek sa považuje za kritický, ak sa používa na liečbu závažných ochorení a nemožno ho v prípade nedostupnosti jednoducho nahradiť inými liekmi," vysvetlil ústav. Zoznam sa má v roku 2024 rozšíriť a následne každoročne aktualizovať.

ŠÚKL zdôraznil, že zaradenie lieku do zoznamu neznamená, že sa v blízkej budúcnosti predpokladá jeho nedostupnosť. Ide o preventívne opatrenie. "Zverejnenie zoznamu neznamená, že dôjde k bezprostrednému zníženiu rizika nedostupnosti liekov. Definuje však lieky, ktoré si vyžadujú dodatočné opatrenia na posilnenie dodávok a zabránenie ich nedostupnosti v budúcnosti. Očakáva sa, že zavedením týchto opatrení sa zníži riziko nedostupnosti liekov z dlhodobého hľadiska," podotkol ústav.

Viac o téme: LiekyLiečiváEurópska komisiaŠÚKLEurópska lieková agentúraNevyhnutne potrebné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu