Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Návrh siete záchraniek znižuje dostupnosť záchrannej zdravotnej služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Diana Semanová)

BRATISLAVA - Asociácia poskytovateľov prednemocničnej zdravotnej starostlivosti (APPZS) žiada Ministerstvo zdravotníctva SR o okamžité stiahnutie návrhu novej siete záchrannej zdravotnej služby (ZZS). Ak by sa opatrenie aplikovalo do praxe, predstavovalo by podľa APPZS výrazné zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti a priamo ohrozenie slovenských pacientov. Informovala o tom Noemi Macko-Forgáčová.

APPZS kritizuje, že návrh nerovnomerným rozmiestnením ambulancií zásadne znižuje dostupnosť ZZS v niektorých regiónoch. "Na krajskej úrovni je napríklad v Žilinskom kraji o deväť posádok ZZS menej oproti súčasnému stavu. V iných regiónoch sú stanice ZZS alokované mimo okresných miest, a teda mimo koncentrácie obyvateľstva. Niektoré stanice sú umiestnené v koncových obciach, kde sa končí cestná infraštruktúra, čo sa javí ako vysoko rizikové a zároveň znižuje ich efektívny rádius zásahu," priblížila v stanovisku.

Archívne video:

Štátne záchranky majú dostať vyše 22 miliónov eur na nákup nových vozidiel (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Sieť fixných staníc záchraniek tiež podľa asociácie, ktorej členmi sú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti primárne zo segmentov dopravnej zdravotnej služby, záchrannej zdravotnej služby a prevádzkovatelia urgentných príjmov, obmedzuje možnosti optimálneho rozmiestnenie staníc. Poukázala na to, že pevné stanice zafixujú až tretinu siete ZZS, pričom nie je zrejmé, na akom základe sa pevná sieť vytvorila.

Chýbajú systémové riešenia

V návrhu chýbajú APPZS aj systémové riešenia. Upozornila, že segment záchrannej zdravotnej služby je čoraz viac zahltený výkonmi, ktoré doň nepatria, na čo sa vynakladajú nemalé personálne a finančné prostriedky. "Trend v okolitých krajinách je spájať emergentné a neemergentné zložky v systéme ZZS. V návrhu chýba koncepčné riešenie, ktoré by rozšírilo systém ZZS o posádky dopravnej zdravotnej služby, komunitné sestry alebo iné výjazdové tímy, keďže Operačné stredisko ZZS SR čoraz častejšie rieši stavy, ktoré nesúvisia s ohrozením života," doplnila asociácia.

Nová sieť tiež podľa nej ignoruje alarmujúci nedostatok lekárskeho personálu. "Zvyšuje dodatočné lekárske posádky. Trend je stavať systém na kvalitných a vzdelaných záchranároch. Tak sa umožní presun lekárov napríklad do segmentu ústavnej zdravotnej starostlivosti," zhrnula v stanovisku APPZS.

Ministerstvo zdravotníctva tento týždeň zverejnilo opatrenie, ktoré určuje sídla staníc a typy ambulancií záchrannej zdravotnej služby. Akékoľvek zmeny v sieti záchraniek nastanú podľa šéfky rezortu Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) najskôr v druhej polovici roka 2025. Avizovala, že finálna podoba siete bude reflektovať na reálne potreby pacientov a optimalizáciu siete nemocníc.

Viac o téme: ZdravotníctvoZáchrankyAsociácia poskytovateľov prednemocničnej zdravotnej starostlivosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu