Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Názory na záchranky sú v regiónoch rôzne, zmeny v sieti chce Združenie miest a obcí riešiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Názory na nové opatrenie ministerstva zdravotníctva k sídlam a typom záchraniek sú podľa šéfa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozefa Božika v regiónoch rôzne. Súhlasí, že zmeny v sieti záchraniek však potrebné sú. Avizoval, že nielen o tejto téme by chceli s ministerstvom rokovať. Zástupcovia samospráv chcú byť aj súčasťou pracovných skupín a tímov, ktoré budú riešiť budúcnosť slovenského zdravotníctva.

"Zatiaľ mapujeme názory v regiónoch, ktoré sú zatiaľ rozporuplné. Sú regióny, ktoré to vnímajú neutrálne, sú nespokojné regióny a aj také, ktoré vnímajú aj niečo pozitívne. Budem hovoriť o Partizánskom, kde sa nám podarilo po desiatich rokov vrátiť do priestoru namiesto ambulancie rýchlej zdravotníckej pomoci ambulanciu rýchlej lekárskej pomoc, kde je v sanitke aj lekár," povedal  Božik, ktorý je aj primátorom Partizánskeho.

Archívne video:

Štátne záchranky majú dostať vyše 22 miliónov eur na nákup nových vozidiel (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Avizoval, že ZMOS chce rokovať s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR nielen o záchrankách, ale aj optimalizácii siete nemocníc a fungovaní detských ambulantných pohotovostí. Problémy v zdravotníctve treba podľa neho riešiť koncepčne aj s víziou implementácie potrebných opatrení a za účasti samospráv.

Zmena je potrebná

Šéf ZMOS-u potrebu zmien v sieti záchraniek nenamieta. "Zmena je potrebná, treba ju posilniť. My sme žiadali, aby to predchádzalo optimalizácii siete nemocníc, čo nie je žiadna reforma, ale zachraňovanie zvyškov kolabujúceho systému zdravotníctva a ten kolaps sa čoraz viac a viac prehlbuje," skonštatoval Božik. Preto je podľa neho dôležité, aby kľúčoví hráči vo verejnom priestore, ako sú mestá a obce, boli súčasťou rozhodovania.

Verí, že napriek "zlým" skúsenostiam s predchádzajúcou vládou, keď sa veci oznamovali, bude priestor na diskusiu. "Boli by sme radi, keby naši ľudia boli súčasťou pracovných skupín a pracovných tímov, ktoré sa zaoberajú budúcnosťou zdravotníctva na Slovensku," doplnil.

Viac o téme: ZáchrankyRegiónyJozef BožikZdruženie miest a obcí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu