Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

HDP sa v treťom štvrťroku 2023 medziročne zvýšil o 1,1 percenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Hrubý domáci produkt (HDP) sa v 3. štvrťroku 2023 medziročne zvýšil o 1,1 % (v stálych cenách, sezónne neupravený). Objem HDP v bežných cenách bol medziročne vyšší o 11 % a dosiahol 32,2 miliardy eur. V medzikvartálnom porovnaní po sezónnej úprave (oproti 2. štvrťroku 2023) bol HDP reálne vyšší o 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Jednotlivé odvetvia ekonomiky si udržali mierny rast hrubej pridanej hodnoty aj v 3. štvrťroku 2023. Objem hrubej pridanej hodnoty v bežných cenách dosiahol 29,4 miliardy eur, čo bolo v stálych cenách 22,1 miliardy eur. Rast tejto kľúčovej zložky HDP tak medziročne predstavoval 2,6 %. 

Archívne video: Minimálna konsolidácia bude 3 %, optimálna 5 % HDP, tvrdí premiér

Minimálna konsolidácia bude 3 %, optimálna 5 % HDP, tvrdí premiér (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Celkovo z 10 skupín odvetví dosiahlo medziročné zvýšenie hrubej pridanej hodnoty osem z nich. Najväčší vplyv mal rast priemyslu o 4,9 %, toto váhovo najvýznamnejšie výrobné odvetvie tvorilo v aktuálnom štvrťroku takmer tretinu pridanej hodnoty ekonomiky. Medziročné zvýšenie pridanej hodnoty tohto odvetvia podporila najmä výroba dopravných prostriedkov o 16,3 %, výroba výrobkov z gumy a plastu o 25,7 %, ako aj výroba potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 12,1 %. Z významnejších odvetví priemyslu pokles zaznamenala výroba kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 4,3 % a odvetvie výroby strojov a zariadení o 4 %.

V súhrne za 1. až 3. štvrťrok 2023 vzrástol HDP o 1,1 % (v stálych cenách, sezónne neočistený). Nominálny objem v bežných cenách dosiahol 90,1 miliardy eur. Hrubá pridaná hodnota v stálych cenách medziročne rástla o 3,2 %. Celkovo z 10 skupín odvetví dosiahlo medziročné zvýšenie hrubej pridanej hodnoty osem z nich, najvýznamnejší vplyv na vývoj ekonomiky malo odvetvie priemyslu o 6,3 %, skupina odvetví veľkoobchod a maloobchod, oprava motorových vozidiel a motocyklov, doprava a skladovanie, ubytovacie a stravovacie služby o 4,3 % a aj stavebníctvo o 6,9 %.

Zahraničný dopyt (vývoz výrobkov a služieb) bol medziročne nižší o 1,5 %. Výraznejší pokles domáceho dopytu o 5,7 % bol spôsobený hlavne vplyvom poklesu konečnej spotreby, hlavne v domácnostiach o 2,5 %. Nižšia bola aj tvorba hrubého kapitálu o 17,5 %, ale jej podpoložka tvorba hrubého fixného kapitálu si ako jediná podržala rast o 6,6 %.

Viac o téme: CenyFinancieZvýšenieMedziročneHDPŠtatistický úrad SRHrubý domáci produkt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu