Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry by mohlo viesť k zastaveniu trestného stíhania v kauzách, tvrdí strana SaS

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) by mohlo viesť k zastaveniu trestného stíhania v mnohých kauzách. Upozornila na to poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS) na pondelkovej tlačovej besede s tým, že prípady by sa prerozdelili medzi prokurátorov, ktorí sa s takými dovtedy nestretli.

archívne video

Reakcia SaS na schválenie PVV a vyslovenie dôvery vláde Roberta Fica (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Ak sa zruší ÚŠP a nebodaj aj Špecializovaný trestný súd (ŠTS), vytvoríme podmienky pre to, aby sa mafia a organizovaný zločin mohli rozrásť," povedala Kolíková. Predpokladá, že všetky kauzy, ktoré ÚŠP rieši, sa prerozdelia medzi krajské prokuratúry, ktoré ich pridelia prokurátorom, ktorí sa s nimi nebudú vedieť vysporiadať, pretože obdobné prípady nikdy predtým neriešili. Kolíková upozornila, že návrh na zrušenie ÚŠP bude vláda možno chcieť presadiť aj cez skrátené legislatívne konanie napriek tomu, že na neho nie je dôvod.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (2)
Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Budeme upozorňovať Európsku komisiu na nebezpečenstvo tejto právnej úpravy a porušovanie pravidiel legislatívneho procesu," avizovala. Premiér Robert Fico (Smer-SD) cez víkend v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy vyhlásil, že urobí všetky potrebné kroky, aby špeciálny prokurátor Daniel Lipšic odišiel z Úradu špeciálnej prokuratúry. Nevyjadril sa, či zostane fungovať Špecializovaný trestný súd.

Viac o téme: SaSTrestné stíhanieKauzyÚradu špeciálnej prokuratúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu