Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Samosprávy bijú na poplach! Kolóna na východnej hranici má asi 20 kilometrov: Obávajú sa odpadu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Košický kraj)

VYŠNÉ NEMECKÉ - Kolóna kamiónov, smerujúca k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké, sa aktuálne tiahne na úseku dlhom asi 20 kilometrov. Potvrdila hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická. Samosprávy upozorňujú na nedostatočnú infraštruktúru vytvorenú pre kamionistov, obávajú sa odpadu.

archívne video

Odovzdanie hasičskej techniky ukrajinskej strane na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom (Zdroj: TASR/František Iván)

Kolóna od hraničného priechodu sa končí medzi Nižnou Rybnicou a križovatkou Gajdoš. "V uvedenom úseku sa nachádzajú policajné hliadky na začiatku a konci obcí, riadia dopravu v oboch smeroch, keďže je prejazdný iba jeden jazdný pruh a radia kamióny mimo obývaných oblastí, aby boli obyvatelia dotknutých obcí čo najmenej obmedzovaní," povedala.Ako spresnila košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová, od hraničného priechodu po koniec kolóny je odstavených približne 500 kamiónov. "Na zjazde z diaľnice D1 stojí za sebou, v jednom jazdnom pruhu, momentálne okolo 270 kamiónov. V smere od Petroviec nad Laborcom je pred Michalovcami odstavených takmer 70 kamiónov. Kruhový objazd Hriadky je prejazdný bez obmedzení," povedala.

Samosprávy bijú na poplach!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Primátor Sobraniec Ján Sklár potvrdil, že priamo v meste problémy nepociťujú, keďže sú kamióny mimo zastavaného územia. Doprava v okolí je však podľa neho výrazne skomplikovaná. Podobne vníma situáciu aj starosta obce Orechová Rastislav Repka. "Presun do okresného mesta sa predlžuje, keďže je premávka riadená v jednom jazdnom pruhu," dodal.Upozorňujú tiež na odpad v dôsledku niekoľkohodinového až niekoľkodňového čakania kamionistov. "Keďže tam nie je žiadna infraštruktúra, nijaké zázemie, odzrkadľuje sa to na odpade, ktorý sa začína nachádzať v kanáloch, rigoloch a okolo kolóny," povedal Sklár. Obáva sa, že čistenie bude musieť riešiť samospráva.

"Tí kamionisti tam teraz v podstate žijú. Nemajú k dispozícii žiadne sociálne zariadenia, ani provizórne koše. Teraz to tak pre kolónu nie je vidieť, ale keď je časť koridoru odkrytá, sú tam odpadky," doplnil Repka.Ivanová pripomenula, že kamionisti majú na diaľnici D1, kde sú kamióny odstavované, k dispozícii niekoľko mobilných toaliet, ktoré zabezpečila Národná diaľničná spoločnosť (NDS). "NDS danú situáciu nepretržite monitoruje, takisto je v našom úsilí zabezpečiť mieru komfortu autodopravcom - zatiaľ sme v rámci infraštruktúry umiestnili desať toaletných zariadení, v prípade nutnosti vieme operatívne pridávať," uviedla hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Európske spoločnosti im v súčasnosti nevedia konkurovať

Kolóny kamiónov na východnej hranici sa tvoria v dôsledku protestnej blokády poľsko-ukrajinských hraničných priechodov poľskými dopravcami. Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) plánuje protestne blokovať hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod od piatka (1. 12.) od 15.00 h do odvolania. Chce, aby Brusel opäť zaviedol pre ukrajinské vozidlá povolenky na prepravy. Argumentuje tým, že európske spoločnosti im v súčasnosti nevedia konkurovať.

Viac o téme: OdpadKolónaSamosprávyVyšné Nemecké
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu