Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Známy operátor sa rozhodol skoncovať s touto funkciou: Na rade sú ďalší, o čo zákazníci prídu?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Karin Ošvárthová, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Známy operátor, ktorý už roky pôsobí na Slovensku, sa rozhodol v rámci technologického vývoja a pokroku pristúpiť k nie populárnemu, no časovo nevyhnutnému kroku. Ide o to, že istý typ sieťového pokrytia sme tu mali už roky, no vyzerá to tak, že je len nadbytočný. Operátor túto funkciu od dnešného dňa vypol. O čo ide?

archívne video

Muž odcudzil žene v priestoroch bratislavskej hlavnej stanice mobil (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Reč je o operátorovi Telekom, ktorý svoje kroky neutajil a portál Živé.sk ich zmapoval. Hovoríme o staršej generácii siete označovanej ako 3G. Tá dostala po rokoch služby vo štvrtok pri Telekome stopku. Nie je to plošné opatrenia, no postupne sa k nej budú pridávať ďašie oblasti Slovenska.

Pokrytie je neporovateľne vyššie pri 4G

Počas nočných hodín tak ľudia na západnom a severnom Slovensku asi v štyridsiatke okresov prišli o pripojenie na 3G. Koniec bol nahlásený aj v Zlatých Moravciach a Žarnovici. Dôvod je prostý - zákazníci húfne prešli už pred rokmi z tohto typu pripojenia na modernejšiu 4G či aktuálne 5G. Na SMS a hlasové služby naďalej poslúži stále fungujúca, no už zastaralá 2G sieť. Kým Telekom s 3G poktýval asi len 81% populácie, pri 4G to je 94,8.

Známy operátor sa rozhodol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images, TASR/AP Photo/Sang Tan, O2, andoidportal.zoznam.sk)

Krok bude teda veľmi "nepopulárny" pre zákazníkov, ktorí už roky používajú zastarané stroje, ktorých maximálna sieťová vymoženosť dosahuje len technológiu 3G siete. Takých zákazníkov je však významné minimum, a tak im zrejme, ak nechcú prísť o vysokorýchlostný internet, bude odporúčané presedlať na modernejšie zariadenia. 

Na rade budú zrejme ďalší

Faktom je, že Telekom nie je jediným operátorom, ktorý ponúkal 3G sieť. Je totiž medzi nimi aj Orange, 4ka či O2. Prvý menovaný už pritom zákazníkom odkázal, že koniec 3G siete príde zrejme s koncom roka 2023, čiže majú ešte vyše mesiaca času na to, aby sa podľa toho zariadili. Aj Orange bude 3G siete vypínať postupne, nie plošne.

Známy operátor sa rozhodol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sang Tan)

4ka začala na koniec 3G siete upozorňovať minulý týždeň, pričom je viazaná na už skonštruovanú 3G sieť Orangu. O2 ako jediný operátor zatiaľ neprezradil, kedy skoncuje s 3G sieťou. Sľúbili, že tak urobia, ak im toto rozhodnutie bude dávať zmysel.

Viac o téme: VysielačSignálUkončenieTelekom3G
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu