Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trnkov tvrdý odkaz proti uzneseniu poslancov: Výdavky nad milión eur bude mať pod palcom on!

Rastislav Trnka Zobraziť galériu (2)
Rastislav Trnka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

KOŠICE - Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka vetoval uznesenie, podľa ktorého by kraj mal predkladať poslancom na odsúhlasenie všetky právne úkony s úhradou bežných alebo kapitálových výdavkov v hodnote viac ako jeden milión eur. Uznesenie prijalo krajské zastupiteľstvo v októbri na návrh poslanca Jaroslava Polačeka a týkalo sa aj organizácií, ktorých je KSK zriaďovateľom.

archívne video

Rastislav Trnka na Najvyššom súde (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa odôvodnenia Trnka uznesenie nepodpísal "z dôvodu nevýhodnosti, lebo je spôsobilé ohroziť plnenie základných úloh a činností KSK". To, že ho nepodpíše, naznačil už po jeho schválení v zastupiteľstve. "Ja to beriem v rámci opozičného folklóru, čiže tak s ním aj budeme nakladať," reagoval.

Uzniesenie podporilo 27 poslancov

Uznesenie podporilo 27 zo 46 hlasujúcich poslancov. Za boli aj podpredsedovia KSK Karol Pataky a Ladislav Lörinc. "Tak získame prehľad, lebo mnohokrát sa len čudujeme, čo všetko dokážeme kúpiť a investovať cez naše organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja a nedokážeme sa ani vyjadriť," uviedol k svojmu návrhu Polaček. Narážal pritom aj na kontroverzný osemročný prenájom techniky za 29,8 milióna eur pre Správu ciest (SC) KSK.

Jaroslav Polaček
Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Polaček  (Zdroj: Jaroslav Polaček )

Riaditeľ Úradu KSK Boris Bilčak reagoval, že kraj má zásady hospodárenia s majetkom a ďalšie interné predpisy, ktoré jasne stanovujú, kto, čo a kedy schvaľuje. "Predkladanie návrhov ad hoc len spôsobí v tom celom zmätok," povedal s tým, že treba si ujasniť, či je také uznesenie vôbec v súlade so zákonom. Upozornil na to, že mnoho vecí je operatívnych, vrátane využitia eurofondov a takto by bolo treba čakať na to, kým sa zíde zastupiteľstvo.

Krajskí poslanci sa zídu v decembri

Podľa zákona ak sa predseda kraja domnieva, že uznesenie je v rozpore so zákonom alebo je pre kraj nevýhodné, môže pozastaviť jeho výkon tak, že ho nepodpíše. Rokovací poriadok stanovuje, že zastupiteľstvo môže toto uznesenie trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov potvrdiť, pričom výkon takéhoto uznesenia už predseda nemôže pozastaviť. Na riadnom zasadnutí sa najbližšie krajskí poslanci zídu v decembri.

Viac o téme: UznesenieKošiceJaroslav PolačekRastislav Trnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu