Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Politické osobnosti si pripomínajú výročie SNP: Ľudia s inými názormi sa dokázali povzniesť nad to, čo ich rozdeľovalo

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (20)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Ján Zemiar)

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA - Ani dnes nie je možné s definitívnou platnosťou konštatovať, že slobodu a demokraciu už nič nemôže ohroziť. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore počas slávnostného galavečera v Banskej Bystrici pri príležitosti 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Povstanie vníma ako zápas za právo žiť v mieri a slobodne napĺňať svoje životy.

"Ponaučením zo SNP je aj fakt, že v tomto zásadnom a principiálnom zápase museli spájať svoje sily aj ľudia s odlišnými politickými názormi. V rozhodujúcej historickej chvíli sa všetci dokázali povzniesť nad to, čo ich rozdeľovalo," pripomenula Čaputová.

VIDEO

Prezidentka Zuzana Čaputová počas oslav 79. výročia SNP v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Hoci štandardné demokratické prostredie rešpektuje názorové odlišnosti, vo chvíli len potenciálneho ohrozenia treba stavať na tom, čo ľudí spája. Podľa hlavy štátu to slovenská spoločnosť v kľúčových okamihoch svojich dejín vždy dokázala. Výročie SNP preto nemá byť len príležitosťou uctiť si zásluhy všetkých, ktorí vybojovali "našu slobodu, ale vysloviť aj záväzok, že budeme s nadobudnutou slobodou narábať zodpovedne".

Zuzana Čaputová počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania.
Zobraziť galériu (20)
Zuzana Čaputová počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania.  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Prezidentka zároveň zdôraznila, že na obeť účastníkov povstania, ako aj ich spolubojovníkov pre slobodu a demokraciu nemôžeme nikdy zabudnúť. Patrí im podľa nej vďaka a úcta. Prelomová historická udalosť, ako SNP bolo, musí podľa prezidentky zostať v našej historickej pamäti stále živá.

SNP označila za jedno z najväčších ozbrojených vystúpení proti fašizmu na našom kontinente. Zároveň bolo spontánnou vzburou obyvateľov Slovenska proti diktatúre, proti neľudskosti režimu reprezentovaného nielen nacistickým Nemeckom, ale aj domácimi kolaborantmi. Pripomenula, že SNP prispelo k porážke nacizmu nielen na slovenskom území, ale tiež v globálnom meradle. Boj za demokratický charakter aj našej krajiny však nebol zavŕšený.

Zabúdať však podľa nej nemôžeme ani na to, že krátko po konci druhej svetovej vojny vystriedala fašistickú totalitu nová, komunistická, a to na dlhé štyri desaťročia. "V konečnom dôsledku sa tak sen o slobode z roku 1944 naplnil reálne až v Novembri ´89," dodala Čaputová.

Najvyšší ústavní činitelia si pripomenuli 79. výročie SNP kladením vencov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár, premiér SR Ľudovít Ódor a ďalší hostia sa v utorok ráno zúčastnili na pietnom akte kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

Boris Kollár (Sme rodina) počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania.
Zobraziť galériu (20)
Boris Kollár (Sme rodina) počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania.  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Tradičná spomienka s kladením vencov v pietnej sieni Pamätníka SNP sa uskutočnila v komornej atmosfére bez príhovorov hostí, areál Múzea SNP s celodenným sprievodným programom je pre verejnosť otvorený od 10.00 h. Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje SNP za jednu z najdôležitejších historických udalostí krajiny a považuje za potrebné si ju pripomínať. "Je to pripomienka všetkých tých, ktorí sa obetovali pre našu slobodu, pre našu budúcnosť," povedala prezidentka médiám po pietnom akte.

Ľudovít Ódor počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania
Zobraziť galériu (20)
Ľudovít Ódor počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

SNP bolo jedným z najväčších ozbrojených vystúpení proti nacizmu v Európe. Zúčastnilo sa na ňom približne 60.000 slovenských vojakov, 18.000 partizánov a tiež vojaci československej zahraničnej armády. Spolu so Slovákmi bojovali v SNP aj príslušníci tridsiatich národov a národností z Európy, ale aj z Austrálie. Vďaka SNP sa Slovensko zaradilo medzi spojencov bojujúcich proti Adolfovi Hitlerovi.

Vojenská hudba prichádza na oslavy 79. výročia Slovenského národného povstania.
Zobraziť galériu (20)
Vojenská hudba prichádza na oslavy 79. výročia Slovenského národného povstania.  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Odkaz SNP nám pripomína odvahu postaviť sa na správnu stranu dejín

Odkaz Slovenského národného povstania (SNP) je nadčasový, pripomína nám odvahu národa postaviť sa na správnu stranu dejín a brániť svoju slobodu. Pri príležitosti 79. výročia od vypuknutia povstania to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský.

"Naši predkovia sa spojili v boji proti útlaku a okupácii. Aj keď nevedeli, čo príde a čelili hrdelným trestom, so zbraňou v ruke sa vzopreli agresorovi. Ukázali nám, že zlu sa neustupuje," uviedol minister s tým, že povstanie patrí k najvýznamnejším míľnikom modernej histórie Slovenska. Oslavy a pripomínanie si SNP sú podľa šéfa slovenskej diplomacie aj príležitosťou uctiť si pamiatku tých, ktorí bojovali a umierali za slobodu. "Okrem toho, že sme sa ako národ postavili na správnu stranu dejín, SNP výrazne ovplyvnilo aj naše sebavedomie. Jeho účastníci si zaslúžia našu úctu, sú pre nás zdrojom inšpirácie," dodal minister prostredníctvom komunikačného odboru rezortu zahraničia.

Priami účastníci Slovenského národného povstania (SNP),  uprostred Vladimír Strmeň odpovedá na otázky novinárov na oslavách 79. výročia SNP v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici
Zobraziť galériu (20)
Priami účastníci Slovenského národného povstania (SNP), uprostred Vladimír Strmeň odpovedá na otázky novinárov na oslavách 79. výročia SNP v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Netreba však podľa Wlachovského zabúdať na to, že sloboda nie je samozrejmosť a treba si ju chrániť. Popretím odkazu SNP by podľa neho bolo aj zatváranie si očí pred agresiou, porušovaním ľudských práv a medzinárodného práva alebo pred snahou upierať iným krajinám právo zvoliť si vlastnú slobodnú cestu.

VIDEO

Riaditeľ múzea SNP Marian Uhrin počas osláv 79. výročia SNP v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Hlas považuje oficiálne oslavy Slovenského národného povstania za nedôstojné

Oficiálne oslavy Slovenského národného povstania (SNP) sú podľa predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho nedôstojné. Na tlačovej konferencii kritizoval, že traja najvyšší ústavní činitelia nemali v rámci utorkových osláv pred verejnosťou svoje prejavy. "Je nesmierne dôležité, aby oslavy SNP boli pripomínané takým spôsobom, ako sa patrí," zdôraznil. Ďalej poukázal na hrdinstvo ľudí, ktorí "pred 79 rokmi pochopili, že sa musia zomknúť, nájsť v sebe veľkú odvahu, mnohí uchopiť do ruky zbraň a ísť bojovať za našu slobodu".

Sloboda a demokracia už v dnešnom svete nie sú samozrejmosťou, tvrdí Droba z SaS

Sloboda a demokracia už v dnešnom svete nie sú samozrejmosťou. Je preto o to dôležitejšie pripomínať si odkaz Slovenského národného povstania (SNP). Pri príležitosti 79. výročia od začiatku povstania to uviedla strana SaS.

 

VĎAKA TÝMTO ĽUĎOM DNES ŽIJEME V SLOBODNEJ KRAJINE Protifašistická bojovníčka, partizánka, členka oddielu čapajevovcov....

Posted by Juraj Droba on Tuesday, August 29, 2023

"Počas SNP sa ukázalo, na ktorú stranu zápasu chce slovenský národ patriť. Pridali sme sa na stranu víťazov a tých, ktorým skutočne záleží na demokratickom a slobodnom ukotvení krajiny," uviedol tímlíder SaS pre zahraničné veci Juraj Droba. Veľká časť ľudí vtedy podľa neho pochopila, že ľudácky režim pod vedením Jozefa Tisa nie je budúcnosťou, ktorú si želajú, a kolaborácia s nacistickým Nemeckom je zločinom.

Hrdinov, ktorí sa chopili zbraní a rozhodli sa bojovať za našu budúcnosť, treba mať podľa tímlídra strany pre bezpečnosť Juraja Krúpu navždy v úcte. Práve oni totiž nasmerovali krajinu k demokracii a slobode. "Dospeli sme však do bodu, že fašizmus a jeho legitimizácia sa v našej politike hlboko zakorenili, fašistickí politici sa už cítia rovnocenní s tými demokratickými. Musíme im preto ukázať, že v slušnej spoločnosti miesto nemajú," zdôraznil Krúpa vo vyjadrení, ktoré TASR sprostredkoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

OĽaNO tvrdí, že slobodu, demokraciu a ľudskosť je potrebné brániť v každom čase

Slobodu, demokraciu a ľudskosť je podľa hnutia OĽANO a priatelia potrebné brániť v každom čase. Obeta padlých hrdinov v Slovenskom národnom povstaní (SNP) by mala byť záväzkom pre všetkých ľudí, ktorí si ctia slobodu a hodnoty. "V každom čase je dôležité slobodu, demokraciu a predovšetkým ľudskosť brániť. Nie sú samozrejmosťou, ale ich cenu si najviac uvedomíme až vo chvíľach, keď cítime, že ich strácame," uviedla líderka kandidátky koalície a predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Erika Jurinová
Zobraziť galériu (20)
Erika Jurinová  (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Pred 79 rokmi podľa jej slov boj o slobodu, ľudskú dôstojnosť a rešpekt spojil a postavil do jedného šíku ľudí, ktorí mali dovtedy rôzne názory na riešenie spoločenských otázok. "Všetkých spojil boj o hodnoty v tej chvíli pre všetkých najdôležitejšie - boj o slobodný a dôstojný život, boj o vzájomný rešpekt a uznanie," zdôraznila.

Obeta padlých hrdinov v SNP by mala byť podľa Igora Matoviča záväzkom pre všetkých ľudí, ktorí si ctia slobodu a hodnoty. "V boji za slobodu nemôžeme poľaviť zvlášť teraz, keď sa k moci derie zlo v podobe príslušníkov politickej mafie, ktorá chce občanov pripraviť o právo a spravodlivosť," doplnil.

Veronika Remišová zo Za ľudí poukázala na to, že SNP bolo o nezlomnej odvahe a hrdinstve našich predkov, ktorí sa nebáli postaviť zlu napriek tomu, že boli v menšine. Poukázala na zneužívanie pamiatky povstania niektorými politikmi. "Odkaz hrdinov SNP je postaviť sa nenávisti, zomknúť sily a brániť hodnoty demokracie a slobody, na ktorých je založená Slovenská republika," dodala.

Nesmieme dopustiť, aby princípy SNP ukradli extrémistické sily

Nesmieme dopustiť, aby slobodné Slovensko a princípy Slovenského národného povstania (SNP) ukradli extrémistické sily. Pri príležitosti 79. výročia od začiatku povstania to uviedla volebná líderka strany Demokrati Andrea Letanovská.

Výročie SNP považuje za spomienku na vzdor Slovákov proti zdanlivo nevyhnutnému zlu. "História nám dáva návod, ako sa nevzdať, ako bojovať za slobodu," zdôraznila. Predseda strany Eduard Heger poukázal na to, že si treba pamätať aj na tých, ktorí sa stali obeťami hrôz druhej svetovej vojny a zaplatili za to životom. "Pamätajme na tých, ktorí keď zlo dopadalo na nevinných, nestránili zrak bokom a postavili sa mu," podotkol Heger.

 

77 500 KRÁT ĎAKUJEME Približne takýto bol počet povstaleckých vojakov, ktorí v rozhodujúcom zápase o našu slobodu,...

Posted by Jaro Naď on Tuesday, August 29, 2023

Jaroslav Naď hovorí o odkaze SNP pri pokračovaní budovania demokratického štátu. "Je našou morálnou a občianskou povinnosťou ctiť pamiatku tých, ktorí svoje životy položili alebo ohrozili za lepšiu budúcnosť nášho národa," doplnil Juraj Šeliga v stanovisku strany, ktoré poskytol Matúš Mandrák z jej tlačového oddelenia.

SNP bolo autentickým prejavom odporu veľkej časti obyvateľov voči čistému zlu

Slovenské národné povstanie (SNP) bolo autentickým prejavom odporu veľkej časti obyvateľstva proti čistému zlu a z jeho odkazu možno čerpať aj v súčasnosti. Vyhlásil to predseda Progresívneho Slovenska (PS) a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

 

🇸🇰 Slovenské národné povstanie predstavuje jednu z najlepších kapitol našich dejín, z ktorých by sme mali aj dnes...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Tuesday, August 29, 2023

Povstanie považuje za jednu z najlepších kapitol slovenských dejín. "Aj dnes by sme z týchto dejín mali čerpať. Vzbúrili sme sa proti fašizmu, tomu svetovému aj domácemu, kolaborantskému, a prispeli sme k jeho porážke," podotkol. Slovensko sa podľa jeho slov dokázalo za cenu veľkých obetí postaviť na správnu stranu a napraviť aspoň časť chýb, ktoré vtedajšia politická reprezentácia predtým napáchala. "Ukázali sme, že nikdy nie je neskoro zabojovať o lepšiu budúcnosť," uviedol Šimečka vo vyjadrení, ktoré sprostredkoval riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva.

Pamiatka SNP podľa šéfa progresívcov pripomína, aké sú sloboda, demokracia a dôstojnosť pre všetkých krehké a ako ich treba neustále strážiť a obhajovať. Rovnako si treba pripomínať hrdinstvo účastníkov Povstania.

SNP je pre všetkých Slovákov symbolom boja za slobodu a ľudské práva

Slovenské národné povstanie (SNP) je pre všetkých Slovákov symbolom boja za slobodu a ľudské práva. Uviedol to minister obrany Martin Sklenár. Zdôraznil, že účastníci Povstania sa otvorene a odhodlane vzopreli nacizmu, čím potvrdili záujem vziať osud národa do vlastných rúk.

Politické osobnosti si pripomínajú
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Počas tvrdých a neľútostných bojov v zákopoch, horách, na šírych poliach, tam boli položené základy našej modernej štátnosti, národného povedomia, vlasteneckého cítenia, ale aj vojenskej tradície, na ktoré sme právom hrdí," povedal minister. Ako priblížila hovorkyňa ministerstva obrany Mária Precner, predstavitelia rezortu si na čele so Sklenárom v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici spolu s najvyššími slovenskými ústavnými činiteľmi a velením Ozbrojených síl SR v utorok pripomenuli 79. výročie vypuknutia SNP.

Na Dargove vzdali úctu hrdinom padlým počas Slovenského národného povstania

Predstavitelia štátnej a verejnej správy, miestnej samosprávy aj občianskych združení si v utorok pri Pamätníku oslobodenia a víťazstva v Dargovskom priesmyku pripomenuli 79. výročie Slovenského národného povstania (SNP). Je to jedno z kľúčových miest v Košickom kraji, kde počas druhej svetovej vojny prebiehali ťažké boje o oslobodenie východného Slovenska. TASR o tom informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.

Dargovský Priesmyk SNP 79. výročie
Zobraziť galériu (20)
Dargovský Priesmyk SNP 79. výročie  (Zdroj: TASR/František Iván )

"Bitka o Dargovský priesmyk patrí dĺžkou, intenzitou a počtom obetí medzi najväčšie na území bývalého Československa. Odohrala sa tu jedna z najťažších vojenských operácií na Slovensku. Ťažko dostupné miesto Dargovského priesmyku, ktoré poznali iba domáci, vyprovokovalo pred 79 rokmi hrdých, neoblomných a obetavých východniarov, aby vyjadrili jasný, ozbrojený odpor voči fašistickým okupantom," povedal pri príležitosti pietnej spomienky predseda KSK Rastislav Trnka.

Dargovský Priesmyk SNP 79. výročie
Zobraziť galériu (20)
Dargovský Priesmyk SNP 79. výročie  (Zdroj: TASR/František Iván )

Slováci sa podľa jeho slov postavili voči fašistickým okupantom a bojovali za slobodu. "Hrdinovia SNP obetovali to najcennejšie, čo človek má, a to svoj život. Udalosti z posledných mesiacov a rokov nám však dávajú jasne najavo, že sloboda a demokracia sa nestačí jednorazovo vybojovať. Strážme si tento dar, nie je samozrejmosť," dodal Trnka.

Dargovský Priesmyk SNP 79. výročie
Zobraziť galériu (20)
Dargovský Priesmyk SNP 79. výročie  (Zdroj: TASR/František Iván )

Na pietnom akte kladenia vencov sa zúčastnil aj Ukrajinský národný amatérsky zbor Karpaty z Košíc, ktorý vo svojom vystúpení poďakoval Slovákom za ich pomoc Ukrajine a vyslovil tiež modlitbu za nevinné obete vojnového konfliktu, ktorý prebieha za našou východnou hranicou. Súčasťou programu bol i prelet historických lietadiel v réžii Aeroklubu Košice. "Počas dňa bola verejnosti prístupná aj Sieň bojovej slávy, v ktorej si mohli pozrieť predmety z druhej svetovej vojny. Okrem toho tu prebiehalo premietanie krátkych dokumentárnych filmov a komentovaná prehliadka siene tematicky zameraná na boje o Dargovský priesmyk, oslobodenie Košíc a východného Slovenska," priblížila Terezková.

Dargovský Priesmyk SNP 79. výročie
Zobraziť galériu (20)
Dargovský Priesmyk SNP 79. výročie  (Zdroj: TASR/František Iván )

KSK a Kultúrne centrum Abova pripravili aj program pre najmenších v podobe vystúpenia nezávislého divadla Haliganda a predstavil sa aj Bubonz s bubnovou šou. Súčasťou programu boli tiež prezentácie Klubu vojenskej histórie Svoboda s aktivitami pre deti a dospelých.

Dargovský Priesmyk SNP 79. výročie
Zobraziť galériu (20)
Dargovský Priesmyk SNP 79. výročie  (Zdroj: TASR/František Iván )

Fico na oslavách SNP kritizoval vedenie štátu za slávnostný galavečer

Líder Smeru-SD Robert Fico kritizoval najvyšších politických predstaviteľov, ktorí sa v predvečer osláv 79. výročia SNP zúčastnili na slávnostnom galavečere v Banskej Bystrici. Na utorkových oslavách vo Zvolene to označil za galavečer "pre svojich ľudí". Deklaroval, že ak Smer-SD bude súčasťou budúcej vlády, oslavy SNP aj s prejavmi a prítomnosťou bežných občanov budú opäť v Banskej Bystrici.

Politické osobnosti si pripomínajú
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ako uviedol, SNP patrí celému národu. Prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Ľudovít Ódor si podľa neho zorganizovali v meste SNP pre seba galavečer za peniaze daňových poplatníkov. "To preto, lebo sa vás boja po tom výkone, ktorý predviedli za ostatné roky," uviedol pred asi dvoma tisíckami účastníkov.

Najväčším odkazom SNP je podľa neho odkaz suverenity. Kritizoval pri tom súčasných politikov, že odovzdali na Ukrajinu posledné slovenské lietadlá a spomenul tiež neexistujúci systém protivzdušnej obrany. Smer-SD podľa neho nebude nikdy súhlasiť s členstvom Ukrajiny v NATO, pretože by to bolo základom tretej svetovej vojny. V EÚ perspektívne vidí aj Ukrajinu, ale až potom, ako bude na to táto krajina pripravená. 

S príhovormi sa vystriedali na pódiu zástupcovia Zväzu slovenských protifašistických bojovníkov a viacerí členovia predsedníctva Smeru-SD. Krátko pred kladením vencov k pamätníku SNP sa pred účastníkov pietneho aktu snažila dostať žena s ukrajinskou zástavou, strážna služba ju z miesta odviedla.

Republika vníma SNP ako významný okamih a súčasť slovenskej histórie

Hnutie Republika vníma Slovenské národné povstanie (SNP) ako významný okamih a súčasť slovenskej histórie. Uviedol to hovorca hnutia Ondrej Ďurica. "Sme presvedčení, že pohnútky väčšiny povstalcov boli úprimné a ich odhodlanie ísť bojovať za slobodu si zasluhuje spomienku a historickú úctu," dodal s tým, že hnutie sa nestotožňuje s politizáciou SNP.

 

Hnutie 🇸🇰 REPUBLIKA vníma SNP ako významný okamih a súčasť našej histórie. Sme presvedčení, že pohnútky väčšiny...

Posted by Milan Uhrík • Republika on Tuesday, August 29, 2023

Múzeum SNP a kultúrny program osláv si prišlo pozrieť asi 3000 ľudí

Približne 3000 ľudí prišlo v utorok do areálu Múzea SNP, aby si pozrelo kultúrny program pripravený k oslavám 79. výročia SNP. Tohtoročné oslavy boli bez tradičných prejavov najvyšších ústavných činiteľov, predpoludním sa v areáli múzea uskutočnila pietna spomienka spojená s kladením vencov.

Ako uviedla hovorkyňa Múzea SNP Michaela Bučeková, v týchto chvíľach program vrcholí koncertom Petra Lipu a podvečer bude v kinosále múzea pripravený ešte koncert Kataríny Koščovej. Na záver, o 19.00 h, sa uskutoční koncert Štátnej opery v Banskej Bystrici, kde odovzdajú aj Cenu Múzea SNP a to riaditeľovi opery Rudolfovi Hromadovi.

Návštevníci prichádzajú na oslavy 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP), ktoré sa konali v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici
Zobraziť galériu (20)
Návštevníci prichádzajú na oslavy 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP), ktoré sa konali v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Podľa Bučekovej v exteriéri múzea bol po celý deň pestrý program, na ktorom mali návštevníci možnosť vidieť dobový vojenský tábor klubov vojenskej histórie, prezentáciu Vojenského historického ústavu či ukážku diaľkovo riadených modelov. Svoje aktivity prezentovali Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica a športový klub Dracula Gym. Predviedla sa tiež sokoliarska skupina Biatec. Návštevníkom bol umožnený celodenný voľný vstup do múzea.  

 V Bratislave sa začal ôsmy ročník podujatia Povstanie pokračuje

VIDEO

Na Námestí SNP sa konala demonštrácia s názvom Antifašistická mobilizácia 2023 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Ôsmy ročník podujatia Povstanie pokračuje sa začal v utorok popoludní na bratislavskom Námestí SNP demonštráciou s názvom Antifašistická mobilizácia 2023. Informovali organizátori podujatia. "Demonštrácia bude pokračovať pochodom ulicami Starého Mesta smerom na Tyršovo nábrežie. Tu bude až do večerných hodín prebiehať kultúrny a sprievodný program," priblížili.

V Bratislave sa začal ôsmy ročník podujatia Povstanie pokračuje
Zobraziť galériu (20)
V Bratislave sa začal ôsmy ročník podujatia Povstanie pokračuje  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Večer by sa mal uskutočniť aj pochod účastníkov podujatia späť na Námestie SNP, kde má byť hlavná časť programu oficiálne ukončená. Vstup na podujatie je zdarma. Festival je organizovaný od roku 2015 a jeho názov sa odvíja od Slovenského národného povstania. Vo svojom posolstve vyzýva na pokračovanie boja proti fašizmu.

V Bratislave sa začal ôsmy ročník podujatia Povstanie pokračuje
Zobraziť galériu (20)
V Bratislave sa začal ôsmy ročník podujatia Povstanie pokračuje  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

V Bratislave sa začal ôsmy ročník podujatia Povstanie pokračuje
Zobraziť galériu (20)
V Bratislave sa začal ôsmy ročník podujatia Povstanie pokračuje  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Je to jeden z najvýznamnejších sviatkov v histórii Slovenska

Výročie Slovenského národného povstania (SNP) je jeden z najvýznamnejších sviatkov v histórii Slovenskej republiky. Uviedla to riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová. "Je hanbou, ak sú ešte medzi nami ľudia, ktorí nedokážu položiť vence hrdinom SNP. Vyjadrujeme česť ich pamiatke a súčasne sme hlboko sklamaní z nedôstojného priebehu osláv SNP," priblížila s tým, že SNS si spolu so všetkými kandidátmi do parlamentných volieb, ako aj funkcionármi pripomenula pamiatku Povstania kladením vencov k pamätníku SNP.

Viac o téme: VýročieSNPBoris KollárZuzana ČaputováĽudovít Ódor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu