Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Krátko pred Vianocami to na východe nevyzerá dobre: Michalovský okres hlási epidémiu žltačky, prichádza očkovanie!

Michalovský okres hlási nárast prípadov žltačky. Zobraziť galériu (2)
Michalovský okres hlási nárast prípadov žltačky. (Zdroj: TASR/Roman Hanc, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Zdravotná situácia na východe Slovenska začína byť veľmi vážna a miestami až neudržateľná. Dôvod je prostý. Až epidemickým spôsobom tamojších obyvateľov začína ohrozovať dávny strašiak ľudstva - žltačka. Na túto chorobu tam trpí už niekoľko desiatok ľudí a niektorí skončili aj v nemocnici. Čo sa to tam vlastne deje?

archívne video

Podujatie Na šľachtickom dvore v Zemplínskom múzeu - Počiatky Sztárayovcov v Michalovciach (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

O vážnom a početnom výskyte ochorenia informujú Noviny.sk. Ide totiž už o viac ako 70 hlásených prípadov, pričom ohniská narastajú. Práve v nich vykonali nutnú dezinfekciu a situáciu ďalej riešia. Niektorí infikovaní dokonca potrebovali nutne hospitalizáciu v nemocnici. V spomínanom okrese Michalovce je to kritické hlavne v meste Strážske.

Výskyt v lokalite sociálnych bytov, kde žije marginalizovaná skupiny

"Je potvrdených 12 prípadov a je tam oficiálne 120 až 130 občanov," povedal pre televíziu primátor Strážskeho Patrik Magdoško. Ten hovoril o ohnisku nákazy v meste, kde žije v sociálnych bytoch marginalizovaná skupina obyvateľov.

Chemko Strážske
Zobraziť galériu (2)
Chemko Strážske  (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Primátor Strážskeho vyzýva ľudí, aby predišli chaosu

Primátor sa k téme vyjadroval už aj prostredníctvom videa na sociálnej sieti. Ten vyzýva na očkovanie. "Prosíme rodičov, aby sa k ošetrujúcemu lekárovi s dieťaťom dostavili až v nadväznosti na došlú správu cez aplikáciu Edupage, kde škola vždy uvedie dátum a čas očkovania konkrétnej triedy. Zamedzí sa tak preplneným čakárňam a chaosu," píše Magdoško.

Prichádza plošné očkovanie

Pohyb rizikových osôb je podľa mesta možný iba v najnutnejších prípadoch. "Monitorujeme, kto kedy prichádza a odchádza orientačne, že kam ide," povedal člen miestnej poriadkovej služby.  V ohrození sú totiž najmä deti a mládež. "Celú školu, čiže všetkým žiakov na základnej škole a pretože sme mali aj prípad v materskej škole, aj tam sme dali všetky deti zaočkovať," informovala regionálna hygienička RÚVZ Michalovce Janka Stašková.

Problémom však nie je len Strážske. Značný počet infikovaných je aj v rómskej osade v Michalovciach. V nemocnici v Michalovciach je hospitalizovaných v súvislosti s týmto ochorením až 16 osôb. "Napadnutie vírusom je, čo sa týka pečene, veľmi intenzívne. Sú typické príznaky spavosť, únava, tráviace ťažkosti a ožltnutie pacienta," povedal televízii primár infektológie v nemocnici. Ten vyzval aj na zvýšenú hygienu a aj dezinfekciu rúk. Rozhodne nie je odporúčané ani organizovať väčšie podujatia.

Viac o téme: OchorenieŽltačkaEpidémiaVýchod SlovenskaOkres Michalovce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu