Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Novinky v kauze smrti Milana Lučanského: Prípad znova otvorili! Pochybili dozorcovia?

Milan Lučanský Zobraziť galériu (2)
Milan Lučanský (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Prípad smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského znova čiastočne otvorili. Takmer tri roky od jeho úmrtia je opäť na stole otázka, či nepochybili väzenskí dozorcovia. Postup príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorí mali v osudný deň službu, znova preverujú.

archívne video 

Advokát Radačovský opäť spochybnil samovraždu Milana Lučanského (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Milan Lučanský zomrel 30. decembra 2020, deň potom, ako sa vo väzbe v Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil spáchať samovraždu. Nad touto verziu však viseli od začiatku pochybnosti. Podľa záverov vyšetrovania, o ktorých pred rokom v novembri informoval prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove Pavol Matija, si však bývalý šéf polície siahol na život sám. Na tomto závere sa nič nezmenilo. „Generálna prokuratúra v súlade s prokurátorom Krajskej prokuratúry Prešov konštatovala vo veci poškodeného gen. Mgr. M. L. zákonnosť uznesenia vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) z 08. 06. 2022 o zastavení trestného stíhania, pokiaľ ide o zranenia zo dňa 09. 12. 2020 a zo dňa 29. 12. 2020 s následkom smrti dňa 30. 12. 2020, nezistiac cudzie zavinenie inej osoby na vzniku týchto zranení,“ uviedol pre portál Aktuality.sk hovorca prešovskej krajskej prokuratúry Marián Spišák.

Ilustračné foto.
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto.  (Zdroj: Getty Images)

Avšak jedna časť prípadu je predsa len otvorená. Znova sa skúma to, či dozorcovia urobili všetko pre to, aby Lučanského zachránili. Generálna prokuratúra dala v marci tohto roka pokyn „opätovne začať trestné stíhanie a doplniť dokazovanie len vo vzťahu k tomu, či príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže dostatočným spôsobom reagovali na stav gen. Mgr. M. L. za účelom zabráneniu, resp. predídeniu samovražedného konania." Aj v tomto prípade bolo už vyšetrovanie uzatvorené s tým, že ani dozorcovia sa v súvislosti s Lučanského smrťou nedopustili trestného činu. Zástupca poškodených Miroslav Radačovský však podal proti uzneseniu o zastavení trestného stíhania sťažnosť. Tú má teraz na stole prokurátor a čaká sa na jeho rozhodnutie.

„Vyšetrovateľ ÚIS po doplnení vyšetrovania trestné stíhanie 13. 09. 2023 opätovne zastavil, s konštatovaním, že zo strany príslušníkov ZVJS nedošlo k spáchaniu trestného činu. Proti tomuto rozhodnutiu podal splnomocnenec poškodených Miroslav Radačovský sťažnosť, ktorá bola spolu s rozhodnutím a so spisovým materiálom predložená na rozhodnutie dozorujúcemu prokurátorovi. O sťažnosti zatiaľ rozhodnuté nebolo,“ povedal hovorca prokuratúry.

Viac o téme: VyšetrovanieDozorcoviaProkuratúraMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu