Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vyšetrovanie smrti Milana Lučanského pokračuje: Dozorcovia podľa inšpekcie a prokurátora nepochybili

Milan Lučanský
Milan Lučanský (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

PREŠOV - Podľa záverov vyšetrovania dozorcovia v prípade smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského nepochybili. K tomuto záveru dospela policajná inšpekcia a rovnaký názor má na vec aj dozorujúci prokurátor.

archívne video

Advokát Radačovský opäť spochybnil samovraždu Milana Lučanského (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Milan Lučanský zomrel 30. decembra 2020, deň potom, ako sa vo väzbe v Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil spáchať samovraždu. Nad touto verziu viseli od začiatku pochybnosti. Podľa záverov vyšetrovania si však bývalý šéf polície siahol na život sám. Opätovne sa potom skúmalo, či dozorcovia urobili všetko pre to, aby Lučanského zachránili, pričom minulý rok v marci dala Generálna prokuratúra pokyn doplniť dokazovanie.

Vyšetrovateľ podľa pokynu opätovne začal trestné stíhanie a doplnil dokazovanie k príslušníkom ZVJS. Generálna prokuratúra aj následne dospela k záveru, že dozorcovia nepochybili. "Generálna prokuratúra SR na základe podania splnomocnenca poškodených JUDr. Miroslava Radačovského preskúmala trestnú vec týkajúcu sa gen. Mgr. M. L. a skonštatovala zákonnosť uznesenia o zastavení trestného stíhania, pokiaľ ide o zranenie oka zo dňa 09. 12. 2020 a samovraždu zo dňa 29. 12. 2020 nezistiac cudzie zavinenie inej osoby na vzniku týchto zranení,“ potvrdil pre aktuality.sk hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák.

Prípad je znovu na generálnej prokuratúre

Proti tomuto rozhodnutiu podal splnomocnenec poškodených JUDr. Miroslav Radačovský sťažnosť. Tú ale prokurátor podľa slov hovorcu dňa 09. 02. 2024 ako nedôvodnú zamietol. Splnomocnenec poškodených tak podal žiadosť o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia vyšetrovateľa a prokurátora. Celý prípad je teda teraz znovu na generálnej prokuratúre. "Za tým účelom bol vyžiadaný spisový materiál a tento bol predložený Generálnej prokuratúre SR na preskúmanie,“ doplnil Spišák.

Viac o téme: Generálna prokuratúra SRMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu