Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Banky zvyšujú poplatky: Za niektoré služby z vás vytiahnu stovky eur! TAKTO vyzerá budúcnosť transakcií

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Iamges)

BRATISLAVA – Nevyspytateľná ruka trhu zasiahla už aj slovenské bankovníctvo. V niektorých bankách si po novom za poskytované služby priplatíte výrazne viac. K zmene cenníka služieb už začiatkom septembra pristúpila banka ČSOB, s príchodom novembra sa však k vyšším cenám priklonila už aj obľúbená UniCredit Banka. Za tieto služby z vás vydrankajú aj posledné drobné!

archívne video

Sme rodina o aktuálnej situácii s hypotékami a úvermi (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Cieľom zvyšovania poplatkov za služby je snaha odradiť klientov od využívania služieb, ktoré sú pre personál bánk úkolovo náročnejšie. Využívaním internet bankingu či iných online služieb by sa tak klienti jednotlivých bánk mohli ľahko vyhnúť prebytočným a predraženým poplatkom.

Pokiaľ patríte medzi ľudí, ktorí si vo veciach radi udržiavajú poriadok a prehľad, iste využívate služby zasielania výpisu z účtu poštou v papierovej forme. Táto služba sa už od novembra zvýši o jedno euro na päť eur. Za vyhotovenie bankového potvrdenia si po novom zaplatíte 30 eur a 100 eur svojej banke necháte po tom, čo si požiadate o poskytnutie bankových správ a konfirmácií na účely auditu.

Banky zvyšujú poplatky: Za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Rekordnú sumu, 250 eur, zaplatíte za vinkuláciu vkladu. Vinkulácia znamená viazanie dispozičného práva k cennému papieru, k vkladu alebo inej pohľadávke. Ide teda o prevod dispozičného práva na inú osobu dovtedy, pokiaľ nebude splnená nejaká predom stanovená podmienka. Hodnota tejto služby sa ešte dnes pohybuje okolo čiastky 100 eur.


Banky zvyšujú poplatky: Za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmena poplatkov sa dotkne skoro všetkých služieb, ktoré banka poskytuje. Zvýšiť sa má aj poplatok za výber v hotovosti z bankomatov iných bánk (z dvoch na tri  eurá), či poplatok za výber v zahraničí (z päť na šesť eur). Zmena cenníka by vás mala zaujímať aj v prípade poplatkov za platobné karty, vklady hotovosti na bežný účet, či vklad triedených mincí nad sto kusov. Pri tomto úkone sa poplatok zvyšuje na 10% z celkovej prijatej sumy (100 eur v minciach - 10 eur poplatok). K týmto krokom sa tak budú do budúcna pridávať aj ďalšie banky.

Viac o téme: BankyPoplatkyCenníkKreditná kartaBankové služby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu