Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mojím prvým krokom vo funkcii je pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením, tvrdí Erik Tomáš

Erik Tomáš Zobraziť galériu (3)
Erik Tomáš (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Kľúčovou prioritou novovymenovaného ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD) v najbližších dňoch je nájsť zdroje na pomoc ľuďom, ktorých zasiahlo zemetrasenie na východe Slovenska. Od stredy (25. 10.) poskytuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR dotáciu na podporu humanitárnej pomoci. Vo štvrtok na to upozornila hovorkyňa rezortu práce Kristína Korenková.

archívne video

V obci Ďapalovce rátajú škody po zemetrasení, zasiahnuté sú viaceré domy (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Obce môžu dostať finančné prostriedky v maximálnej výške 15.000 eur, ktoré použijú najmä na opravu poškodených verejných budov. Fyzické osoby môžu získať dotáciu v maximálnej výške 800 eur, ak o ňu požiadajú a splnia všetky podmienky.V rámci jednej domácnosti môže byť žiadateľom o dotáciu vždy jeden člen domácnosti. Ani jeden z členov domácnosti pritom nesmie mať dlhy voči Sociálnej či zdravotnej poisťovni, úradom alebo iný nevyrovnaný záväzok voči štátu, resp. nemôže byť voči žiadateľovi vedené exekučné konanie, aby mala domácnosť nárok na vyplatenie dotácie.

Mojím prvým krokom vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

"Vydal som pokyn, aby príslušné úrady práce zintenzívnili procesy a pomohli ľuďom so žiadosťami a finančné prostriedky. Oslovil som aj ministerstvo vnútra so žiadosťou o pomoc z ich rezortu. Tému som otvoril aj na prvom zasadnutí vlády," uviedol Tomáš.Priblížil, že na prvom rokovaní vlády diskutovali aj o možnosti poskytnúť ďalšie finančné prostriedky Prešovskému samosprávnemu kraju z rezervy predsedu vlády.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (3)
Erik Tomáš  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V súčasnosti MPSVR SR posudzuje a postupne vypláca dotáciu na podporu humanitárnej pomoci 283 žiadateľom zasiahnutým zemetrasením. V posudzovaní je aj jedna žiadosť obce ako právnickej osoby. Ďalšie žiadosti sa spracovávajú priebežne.Východ Slovenska zasiahlo 9. októbra zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Vo viacerých obciach po ňom zostali materiálne škody. Dva týždne po zemetrasení evidovala poisťovňa Allianz 1691 nahlásených poistných udalostí v odhadovanej výške 2,8 milióna eur.

Viac o téme: PomocZemetrasenie Erik TomášHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu