Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vláda vyčlenila 1,5 milióna eur na pomoc po zemetrasení na východe Slovenska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Vláda vyčlenila 1,5 milióna eur na pomoc obciam a právnickým osobám po zemetrasení, ktoré zasiahlo východné Slovensko 9. októbra. Rozhodla o tom na štvrtkovom zasadnutí. Z vyčlenenej sumy má ísť 1.156.750 eur dotknutým obciam. Ďalších 343.250 eur má ísť farnostiam a cirkvám.

"Celkový rozsah škôd predstavuje približne 16.000.000 eur, z toho škody za približne 10.000.000 eur vznikli na verejných stavbách a škody približne za 6.000.000 eur vznikli na rodinných domoch. Poškodených zemetrasením bolo viac ako 800 rodinných domov, 19 materských a základných škôl, desiatky obecných úradov a kultúrnych domov, kostolov, farských budov a iných sakrálnych stavieb," priblížila vláda v predložených materiáloch.

archívne video

V obci Ďapalovce rátajú škody po zemetrasení, zasiahnuté sú viaceré domy (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Pridelená dotácia sa má uvoľniť zo štátneho rozpočtu z kapitoly Všeobecná pokladničná správa. Vláda skonštatovala, že išlo o najsilnejšie zemetrasenie na Slovensku od roku 1930. Pripomenula, že zástupcovia poškodených obcí s Prešovským samosprávnym krajom požiadali rezort financií o dotáciu pre obce a cirkvi na sanáciu verejných budov, obecných úradov, kultúrnych domov, škôl, kostolov a ďalších stavieb.

Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) uviedol, že schválené financie sú len prvým kolom pomoci, ktorú vyčlenili na základe zoznamu zostaveného Prešovským samosprávnym krajom. Financie sa podľa jeho slov okamžite vyplatia samosprávam a cirkvám. Avizoval, že hneď ako nová vláda získa dôveru Národnej rady SR, vyčlenia na pomoc ďalšie peniaze z rezervy premiéra. Dodal, že v piatok (3. 11.) sa s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) stretnú so starostami obcí na východe Slovenska a budú hovoriť o ďalších možnostiach pomoci.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (2)
Erik Tomáš  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

ÚPN ráta v budúcom roku s výdavkami vo výške cez 3,13 milióna eur

Ústav pamäti národa (ÚPN) ráta v budúcom roku s transferom zo štátneho rozpočtu vo výške viac ako 3,13 milióna eur. Najviac financií má ísť na platy zamestnancov. Vyplýva to z návrhu rozpočtu ÚPN na rok 2024, ktorý v stredu vláda vzala na vedomie.

Ústav v návrhu uvádza plánované vyplatenie miezd zamestnancov v hodnote vyše 1,54 milióna eur. Rozpočet na mzdy je pre 83 zamestnancov. V položke tovary a služby ráta ÚPN s financiami vo výške 911.784 eur, z toho má ísť 316.491 eur na odmeny členov správnej a dozornej rady.

Viac o téme: ObceZemetrasenie NR SRVládaEurá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu