Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SHMÚ vydal výstrahy: Upozorňuje na dážď i vietor na horách, najviac si dajte pozor v TÝCHTO miestach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Najmä na strednom Slovensku platia od utorka večera výstrahy prvého stupňa pred dažďom. Vydané sú aj pre celý Trenčiansky kraj či niektoré okresy Nitrianskeho, Prešovského a Košického kraja. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe.

Na strednom Slovensku platí od 18.00 h výstraha v celom Banskobystrickom a väčšine Žilinského kraja. Na východe v okresoch Snina, Humenné, Poprad, Sobrance, Michalovce a Rožňava. V Nitrianskom kraji v okresoch Levice, Topoľčany a Zlaté Moravce. Výstrahy platia do stredy (25. 10.) rána, miestami až do 12.00 h. SHMÚ upozornilo, že predpokladané úhrny zrážok predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

SHMÚ vydal výstrahy: Upozorňuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

V horských oblastiach na severe Slovenska sa zároveň môže v noci z utorka na stredu vyskytnúť silný vietor až víchrica. Meteorológovia varujú, že rýchlosť vetra môže nárazovo dosiahnuť 110 až 135 kilometrov za hodinu. Výstraha prvého stupňa v tejto súvislosti platí vo väčšine Žilinského kraja a v okresoch Poprad, Banská Bystrica a Brezno.

SHMÚ vydal výstrahy: Upozorňuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Padať má aj saharský prach 

Okrem zrážok bude na Slovensko padať aj saharský prach. "Keďže studený front je natoľko rozsiahly, že siaha až po Afriku, výstupné pohyby s ním spojené zdvíhajú do výšky aj veľké množstvo saharského prachu, ktorý bude spolu s dažďom padať aj na Slovensko," vysvetlilo SHMÚ.

Viac o téme: PočasieVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu