Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

AKTUÁLNE Huliak je mimo hry: SNS ho na ministra nenominuje, POZNÁME meno jeho nástupcu

Rudolf Huliak Zobraziť galériu (4)
Rudolf Huliak (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Rudolf Huliak novým ministrom životného prostredia nebude. Kontroverzný starosta Očovej po niekoľkých dňoch osobne na tlačovom brífingu oznámil, že sa o funkciu uchádzať nebude. Namiesto neho bude nominantom SNS na túto pozíciu Tomáš Taraba.

SNS navrhne na ministra životného prostredia Tarabu miesto Huliaka (Zdroj: Topky/Maarty)

"SNS bude zastávať post na ministerstve životného prostredia odborne, hrdo a najmä slušne," vyhlásil Taraba. Rozhodnutie podľa jeho slov urobili v záujme stability vlády a čo najrýchlejšieho menovania novej vlády. Odmieta, že by zmena nominácie bola potvrdením toho, že klub SNS nestojí za Huliakom. Deklaroval, že pri zmenách v rámci envirorezortu, napríklad pri zonáciách, budú prihliadať aj na financie z plánu obnovy. "Všade budeme dávať na misku váh, aby SR nebola stratová," poznamenal.

"Sme dohodnutí, že ostávam v parlamente ako nominant na predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie," avizoval Huliak. Kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá ho odmietla vymenovať za ministra.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (4)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Maarty)

Danko vyhlásil, že SNS je jednotná a bez nej by nevznikla vláda. "Urobili sme množstvo ústretových krokov," podotkol s tým, že od koaličných partnerov budú očakávať národniari podporu. O zmene nominácie bude ešte počas dňa hovoriť s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom. Tlmočiť mu chce aj to, že SNS bude "vyžadovať podporu na revolučné zmeny" v cestovnom ruchu a športe. Za dôležité považuje aj financovanie kultúry, obnovy hradov a zámkov.

Zatiaľ nepovedal, kto bude šéfom nového ministerstva športu a cestovného ruchu, ktoré sa má zriadiť od januára nového roka. Rozhodne o tom podľa jeho slov klub. Pozície štátnych tajomníkov budú riešiť následne a prednostne ich ponúknu členom klubu.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Maarty)

Huliakovi dala stopku Čaputová

Nominácia Rudolfa Huliaka do funkcie ministra životného prostredia zbrzdila proces menovania novej vlády. Huliak je totiž jediný z nominantov na člena vlády, ktorého prezidentka Zuzana Čaputová odmietla vymenovať. Je totiž presvedčená, že na rozdiel od ďalších nominantov v prípade Rudolfa Huliaka existujú ústavno-právne dôvody, a to v takej intenzite, že nemôže zastávať post ministra životného prostredia, a to vzhľadom na zverené úlohy a poslanie ministerstva. Jeho vymenovanie by nedávalo záruku riadneho chodu tohto ústavného orgánu.

Čaputová ešte minulý týždeň Roberta Fica požiadala o doručenie nového návrhu kandidáta na post ministra životného prostredia. Pokiaľ tak neurobí, vláda vymenovaná nebude. Čaputovú totiž avizovala, že termín vymenovania vlády prezidentka stanoví až po doručení nového návrhu kandidáta no post ministra životného prostredia, aby mohla vymenovať novú vládu v kompletnom zložení. SNS sa však svojho kandidáta vzdať nechcela. Nasledovali niekoľkodňové rozhovory a rokovania, ktorých výsledkom je nakoniec dnešné rozhodnutie národniarov.

Viac o téme: KoalíciaMinister životného prostrediaNominantSNSAndrej DankoRudolf Huliak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu