Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SHMÚ varuje pred silným vetrom: Treba s ním v niektorých okresoch počítať aj v noci a v sobotu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BATISLAVA - Vo viacerých okresoch Žilinského kraja aj v Banskej Bystrici, Brezne a Poprade sa môže v piatok večer a sobotu (21. 10.) na horách vyskytnúť silná až mohutná víchrica. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre okresy výstrahu druhého stupňa.

 Veternejšie môže byť v piatok večer a sobotu ráno aj mimo hôr. V Bratislavskom a Trnavskom kraji i vo viacerých okresoch Trenčianskeho, Nitrianskeho, Prešovského a Žilinského kraja môže vietor dosiahnuť krátkodobo rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Výstraha prvého stupňa pre okresy platí do soboty rána.

SHMÚ varuje pred silným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Noc na Slovensku má byť veľmi teplá

Noc na Slovensku má byť veľmi teplá. Teplota môže v niektorých oblastiach dosiahnuť 20 stupňov Celzia a viac. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozornil na sociálnej sieti. Odôvodnil to prílevom teplého vzduchu z Afriky."V týchto chvíľach do našej oblasti od juhu vrcholí prílev mimoriadne teplého pôvodom tropického vzduchu priamo sponad severozápadnej Afriky, čo vyústi v mnohé teplotné rekordy. Vplyvom vetra a zamračenej oblohy sa navyše väčšinou neochladzuje, hoci je večer. Dokonca v niektorých regiónoch teplota ďalej stúpa," ozrejmil. Poukázal na to, že niektoré stanice na východe Podunajskej nížiny či okolí Malých Karpát dosahujú teplotné maximum až teraz.

Vplyvom silného južného prúdenia sa podľa meteorológov na teplote prejavuje aj fohnový efekt. "V Banskobystrickom kraji je tak väčšinou chladnejšie ako v Žilinskom, kde je stále miestami okolo 20 stupňov Celzia, no v Banskobystrickom kraji je väčšinou len okolo 15 stupňov Celzia," priblížili. Podobné rozdiely, no na menšej škále, sa podľa ich slov vyskytujú aj na východe Slovenska.

Viac o téme: PočasieVietorVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu