Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Tirolsku dul fön s rýchlosťou dvesto kilometrov za hodinu: Padajúci strom zabil dôchodcu

Padajúci strom zabil človeka Zobraziť galériu (4)
Padajúci strom zabil človeka (Zdroj: Twitter/Voice of Europe)

VIEDEŇ- Rýchlosť v nárazoch až 200 kilometrov za hodinu dosiahol v piatok prudký suchý padavý vietor, takzvaný fön, v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko. V dôsledku silného vetra zahynul jeden 86-ročný muž, ktorého privalil strom. Informuje agentúra APA.

Muž podľa polície šoféroval auto, avšak musel zastaviť, pretože na ceste ležal spadnutý strom. Vystúpil z vozidla, keď sa zrazu pod náporom vetra zrútili ďalšie dva stromy. Jeden z nich ho zasiahol, podľa APA zomrel priamo na mieste.

Archívne video: Silný vietok v Trebišove lámal stromy a ničil autá.

Silný vietor v Trebišove lámal stromy a ničil autá (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Vietor v Tirolsku taktiež strhával strechy a spôsobil aj výpadky elektriny. Viac než 4-tisíc domácností sa ocitlo bez prúdu. Spadnuté stromy narušili cestnú aj železničnú dopravu. Podľa polície však okrem spomínaného prípadu úmrtia dôchodcu nedošlo k žiadnym vážnejším úrazom.

Vietor sa vyskytol aj v ďalších spolkových krajinách

Silný fön zaznamenali aj v ďalších spolkových krajinách Rakúska. Náraz vetra s rýchlosťou 171 kilometrov za hodinu namerali vo Vysokých Tauroch v Salzbursku a 165 kilometrov za hodinu v dolnorakúskom Semmeringu.

V obci Rankweil v spolkovej krajine Vorarlbersko museli ratovať lesnú materskú škôlku, pri ktorej spadol strom. Nikomu sa však nič nestalo. V Dorbirne takisto vo Vorarlbersku na istý čas vietor prerušil dodávky elektriny pre 15-tisíc domácností. Výpadky hlásili aj zo Salzburska. Fön bol v Rakúsku najsilnejší v piatok popoludní, k večeru začal slabnúť. Podľa rakúskych meteorológov bol jedným z najprudších za uplynulé roky.

Viac o téme: úmrtiePadajúci stromTirolskoDul fön
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu