Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pacientovi pri raritnej operácii nahradili pätovú kosť endoprotézou

Národný ústav detských chorôb v Bratislave
Národný ústav detských chorôb v Bratislave (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Lekári v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave nahradili dieťaťu pätovú kosť postihnutú Ewingovým sarkómom endoprotézou na mieru. Išlo o raritnú operáciu, na Slovensku sa u dieťaťa vykonala prvýkrát. Alternatívou k zákroku bola amputácia nohy v členku. Informovala o tom hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

"Dieťa k nám prišlo s pretrvávajúcou bolesťou päty a opuchom. Zobrazovacie vyšetrenia a vzorka z pätovej kosti potvrdila Ewingov sarkóm - výrazne malígny nádor kosti. Museli sme odobrať z päty vzorku na histológiu a potrebná bola aj genetická diagnostika, aby sme vedeli, o aký subtyp Ewingovho sarkómu ide," ozrejmil prednosta Ortopedickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a NÚDCH Milan Kokavec.

archívne video

NÚDCH predstavilo aplikáciu pre rodičov o zdravotnom stave dieťaťa (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

Pacient sa následne liečil na onkológii. "Zároveň prebiehala príprava na chirurgický výkon. Medzitým sa v zahraničí vyrábala endoprotéza na základe 3D CT vyšetrenia päty presne na mieru," doplnil Kokavec. Operácia trvala tri hodiny, lekári pri nej museli vybrať celú pätovú kosť. Zúčastnil sa na nej aj lekár Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Mário Malina. Ten mal skúsenosť s podobnou operáciou u dospelej osoby.

Pooperačný priebeh u detského pacienta je dobrý. "Po operácii je potrebné minimálne na šesť týždňov fixovať nohu sadrou a neskôr fixačnou ortézou, ktorá bude fixovať pätu, aby sa to celé väzivovo dokonale zahojilo," dodal Kokavec. Operujúcich lekárov vyzdvihol okrem rodičov pacienta aj riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň.

Viac o téme: PacientOperáciaNÚDCHPätová kosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu