Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lekári sa často stretávajú s intoxikáciou detí liekmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) takmer denne poskytujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť dieťaťu s toxickým účinkom lieku alebo liekov. Najčastejšou príčinou sú nevedomé požitie liekov, úmyselné požitie s cieľom sebapoškodenia alebo samovražedné pokusy. Uviedol to primár oddelenia urgentného príjmu NÚDCH Marcel Brenner.

"Pri každom predávkovaní liekmi by rodičia mali kontaktovať svojho všeobecného lekára, pri jeho nedostupnosti a toxických prejavoch alebo vedľajších či nežiaducich účinkoch tiesňovú linku 155, respektíve vyhľadať okamžitú lekársku pomoc," povedal. V takejto situácii je podľa jeho slov vhodné mať príslušný liek aj jeho obal pri sebe.

Archívne video: Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne

Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Nesprávne dávkovanie ako neúmyselné konanie inej osoby je ojedinelé. V súvislosti s obstaraním liekov v inej krajine podľa lekára neevidujú prípady závažného predávkovania. "Bežne sa stretávame skôr s poddávkovaním liekmi, pokiaľ si tieto ako voľnopredajné rodičia obstarajú v inej krajine," podotkol.

Pri obstaraní lieku v inej krajine treba podľa neho dodržať spôsob jeho použitia, skladovania a dávkovania podľa príbalového letáku, respektíve pokynov lekárnika. "Obsah rovnakej účinnej látky aj nápadná podobnosť balenia lieku pripomínajúca liek obstaraný v Slovenskej republike nemusí znamenať rovnaký alebo podobný spôsob jeho použitia, skladovania a dávkovania. Nezriedka môže byť účinná látka v inej koncentrácii alebo dokonca liekovej forme," dodal.

Viac o téme: DetiZdravotníctvoLieky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu