Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Štátny tajomník Ministerstva vnútra Martin Královič sa oboznámil so situáciou po zemetrasení

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško,)

ĎAPALOVCE - S aktuálnou situáciou, rozsahom škôd, ako aj stavom záchranných prác v obciach na východe Slovenska, ktoré v pondelok (9. 10.) zasiahlo zemetrasenie sa v piatok oboznámili štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Martin Královič a vedúci Úradu vlády SR Michal Luciak. Ako prvú navštívili obec Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou, kde boli viacerí obyvatelia evakuovaní z poškodených domov.

archívne video

V obci Ďapalovce rátajú škody po zemetrasení, zasiahnuté sú viaceré domy (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

"Zemetrasenie a mimoriadna situácia spojila ľudí a veľmi pekne si pomáhajú. Som veľmi rád, že aj štát od prvej chvíle, hlavne v podobe kolegov z policajného zboru a kolegov z Hasičského a záchranného zboru, bol prítomný aj v tejto obci, aj v ďalších obciach. To, čo prichádza teraz, je takzvaná obnovovacia fáza. Prebiehajú záchranné práce. Som rád, že okresné úrady neprehodili zbytočne veľa povinností na samosprávy, ale robia sami vo svojej jurisdikcii príkazy na záchranné práce, preplácanie plošín, rôznych mechanizmov, aby sa tie najakútnejšie veci, ktoré by mohli ohrozovať život, zdravie ľudí, odstránili, zasanovali," uviedol Královič. 

Zemetrasenie v Baškovciach poškodilo budovy
Zobraziť galériu (2)
Zemetrasenie v Baškovciach poškodilo budovy  (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Ubezpečil, že prioritou zo strany štátu je pomôcť regiónu a obyvateľom čo najskôr vyriešiť následky tejto mimoriadnej udalosti. "Samozrejme, bude prichádzať ďalšia fáza, kde sa budeme baviť o tom, ako intenzívne a v akom objeme sa budú dať naliať prostriedky vlády Slovenskej republiky do týchto postihnutých obcí, aby to bolo zasanované úplne," skonštatoval Královič. Ako na sociálnej sieti informoval prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Harvan, od pondelka bolo v teréne 25 statikov, ktorí kontrolujú i naďalej poškodenia verejných budov či rodinných domov. "Navštívili sme obce Ďapalovce, Nižná Sitnica, Vyšná Sitnica, Holčíkovce, Kolbovce, Kvakovce, Slovenská Kajňa, Tokajík, Pakostov, Girovce, Rafajovce, Bžany, Víťazovce, Vislava, Brusnica, Rohožník a Lukačovce. Dnes sa riešia obce Košarovce, Piskorovce," uvádza Harvan.

Podľa jeho slov prezreli približne 410 objektov, mostov a domov. "Celkovo 52 objektov je výrazne poškodených a je nutná ich oprava. Sú to prevažne neobývateľné budovy. Zbúrať je nutné 14 objektov, je potrebné vypracovať statický posudok," dodal prednosta. Východ Slovenska zasiahlo v pondelok zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Mimoriadna situácia platí v celom Prešovskom kraji.

Viac o téme: SlovenskoZemetrasenieMartin Královič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu