Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Táto skupina Slovákov si od októbra prilepší: Štát im prispeje o desiatky eur naviac! Týka sa to takmer 60 000 ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Od 1. októbra zvýši Sociálna poisťovňa (SP) druhýkrát v tomto roku sumy minimálneho dôchodku. Základná suma sa za 30 rokov dôchodkového poistenia zvýši z 365,7 eura na 389,9 eura mesačne. Zvýšenie minimálnych dôchodkov sa týka približne 60.000 poberateľov. V utorok o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

SP dôchodky zvýši automaticky, nie je potrebné posielať žiadosť. Každý poberateľ starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku, ktorého sa zmeny týkajú, bude zo SP informovaný písomným rozhodnutím. Poistenci dostanú zvýšenú sumu na svoj bankový účet alebo v hotovosti na pošte vo svojich obvyklých októbrových výplatných termínoch. 

archívne video

Dôchodky aj rodičovský príspevok sa budú mimoriadne zvyšovať už tento rok (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Rozšíri sa okruh poberateľov dôchodku

"Zmeny v minimálnych dôchodkoch súvisia so zvýšením súm pomoci v hmotnej núdzi. Hodnota minimálneho dôchodku bola nastavená tak, aby poberateľ dôchodku nebol odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi," priblížil Kontúr. Základná suma minimálneho dôchodku za 30 rokov dôchodkového poistenia, ktoré sa hodnotia na účely minimálneho dôchodku, bude od 1. októbra predstavovať 145 %, namiesto doterajších 136 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

Táto skupina Slovákov si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Pretože sa sumy minimálneho dôchodku zvýšia, rozšíri sa okruh poberateľov dôchodku, ktorým vznikne nárok na minimálny dôchodok. Nárok na minimálny dôchodok tak vznikne aj niektorým dôchodcom, ktorí v súčasnosti minimálny dôchodok nepoberajú," uviedol Kontúr. 

 

UŽ DRUHÝKRÁT V TOMTO ROKU ZVÝŠIME SUMY MINIMÁLNEHO DÔCHODKU AUTOMATICKY, ICH POBERATELIA NEMUSIA O NIČ ŽIADAŤ 🧓🏼👴🏼 ...

Posted by Sociálna poisťovňa on Tuesday, September 19, 2023

Ak od 1. októbra po zvýšení minimálnych dôchodkov bude suma riadneho súčasného dôchodku nižšia ako nové sumy minimálneho dôchodku, vznikne poberateľom nárok na minimálny dôchodok. Bude sa následne vyplácať vo zvýšenej sume minimálneho dôchodku. Poberatelia dôchodkov tak dostanú dôchodok, ktorý bude pre nich výhodnejší, teda vyšší.

Viac o téme: ZvýšenieDôchodkySociálna poisťovňaPeniaze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu