Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mimoriadnu situáciu pre zemetrasenie vyhlásili pre celé územie Prešovského kraja: Najvážnejšia situácia je v TOMTO okrese

(Zdroj: Tip čitateľa)

BBRATISLAVA - Mimoriadnu situáciu pre pondelkové (9. 10.) večerné zemetrasenie vyhlásili na celom území Prešovského kraja. Informovali z ministerstva vnútra s tým, že škody sú evidované najmä v obciach Nižná Sitnica, Ďapalovce, Holčíkovce, Kolbovce a Girovce. Najvážnejšia situácia je v Ďapalovciach v okrese Vranov nad Topľou.

Zemetrasenie v Ďapalovciach (Zdroj: Archív P. M.)

Rezort neeviduje následky na životoch a zdraví. Hlásené sú však poškodenia budov a obydlí rôznej závažnosti, a to z viacerých obcí, najmä z okresov Vranov nad Topľou, Humenné a Stropkov. "Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR a okresné úrady aktuálne koordinujú vykonanie prieskumu dotknutých nehnuteľností statikmi, ktorí zhodnotia bezpečnosť ich využívania," informovalo ministerstvo.

V rámci škôd eviduje poškodenie vedení, rozvodov, popretrhávané plynové a vodovodné prípojky k rodinným domom, popraskané omietky a narušenú statiku. "Výška škôd nie je zatiaľ vyčíslená. Najvážnejšia situácia je v obci Ďapalovce, kde pre poškodenie rodinných domov bolo evakuovaných viac ako 40 ľudí," vyhlásili z ministerstva. Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou.

Viac o téme: Mimoriadna situáciaZemetrasenie Prešovský kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu