Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNA SPRÁVA Na východe Slovenska zaznamenali silné zemetrasenie: Vystrašení ľudia, triasli sa domy!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Topky)

KOŠICE - V pondelok večer sa na východe Slovenska triasla zem. Podľa obyvateľov východu bolo zemetrasenie silné a triasli sa steny a veci padali na zem. Oficiálne stránky udávajú, že išlo o mimoriadne silné zemetrasenie. Do redakcie sa nám ozývajú vystrašení obyvatelia, ktorí zemetrasenie zažili na vlastnej koži!

VIDEO Zemetrasenie v Spišskej Novej Vsi

Zemetrasenie v Spišskej Novej Vsi (Zdroj: Tip čitateľa)

Celé sa to udialo krátko po 20. hodine večer. Podľa obyvateľov východu sa doslova všetko triaslo - od jedálenských sád, nábytku až po steny. "Cítili sme silné otrasy," potvrdili viacerí obyvatelia z okolia Prešova. "Teraz tu v Nižnom Hrabovci bolo zemetrasenie triasol sa nám celý dom," napísala čitateľka Jaroslava. "Netušil som, čo sa deje, zrazu sa so mnou začalo hýbať celé kreslo. Utekali sme z domu, triasla sa celá bytovka. Aj so susedmi sme utekali na ulicu," priblížil Marek z Humenného. Ľudia, ktorí bývali v Humennom a okolí, utekali vystrašení z domov. 

MIMORIADNA SPRÁVA Na východe
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: EMSC)
MIMORIADNA SPRÁVA Na východe
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Android Eartquake alert system)

Podľa stránky EMSC malo zemetrasenie silu 5,2 magnitúdy a lokalizovali ho 22 kilometrov od Humenného. Otrasy bolo cítiť aj za hranicami, hlásia ich z Poľska či Maďarska, ale aj ďalších miest na Slovensku. Podľa čitateľov ho bolo cítiť aj v okrese Trebišov.  Neskôr EMSC upravila silu zemetrasenia na 5,0. Zemetrasenie vychádzalo z hĺbky zhruba 10 kilometrov. Zemetrasenie zaznamenala aj seizmická stanica Kolonické sedlo. Podľa Kristiana Csicsaya, vedúceho oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied malo zemetrasenie magnitúdu 4,9 v hĺbke asi 17,8 kilometra v Ďapalovciach v okrese Vranov nad Topľou. 

MIMORIADNA SPRÁVA Na východe
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: seismology.sk)

 

Som si myslel ze si manželka robi srandu keď mi volala.

Posted by Lukas Goga on Monday, October 9, 2023

"Posteľ sa somnou triasla, strašný pocit a strach zároveň, v Prešove to bolo silné," napísala čitateľka Tatiana. Zemetrasenie cítila aj Jana z Beniakoviec. "Stolička na kolieskach so mnou chodila po podlahe," uviedla. Otrasy bolo cítiť aj v Lučenci. "U nás v Lučenci sme cítili ako sa hýbala bytovka," upozornil Richard. 

MIMORIADNA SPRÁVA Na východe
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: EMSC)

"Zemetrasenie na Domaši utrhlo loď Bohemia zo suchého doku z kolajníc priamo do Domaše. Na miesto smerujú hasiči. loď voľne plavá po Domaši. Nové info budeme zverejňovať priebežne," informovala na sociálnej sieti stránka Domaša City Dobrá. Automatický systém nezaznamenal narušenie hrádze na vodnej nádrži Domaša po pondelkovom večernom zemetrasení na východe Slovenska. Informoval o tom hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák. Automatický systém varovania, ktorý je súčasťou priehrady, je podľa hovorcu určený práve pre takéto situácie. "Aktuálne sú zamestnanci SVP priamo na hrádzi a vykonávajú tiež vizuálnu kontrolu. Ráno zrealizujú kontrolné merania prostredníctvom sond inštalovaných v telese hrádze," povedal Bocák. Krátko po 22:15 bola loď Bohemia opäť v suchom doku a k jej poškodeniu podľa medializovaných informácií nedošlo. 

MIMORIADNA SPRÁVA Na východe
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook / Domaša city - Dobrá)
MIMORIADNA SPRÁVA Na východe
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook / Domaša city - Dobrá)

 

Zemetrasenie na Domaši utrhlo loď Bohemia zo suchého doku z kolajníc priamo do Domaše. Na miesto smerujú hasiči. loď voľne plavá po Domaši. Nové info budeme zverejňovať priebežne.

Posted by Domaša City Dobrá on Monday, October 9, 2023

Potvrdili to aj zo SAV

"Môžem potvrdiť, že išlo o seizmický jav na východe Slovenska. Presnú magnitúdu a lokalizáciu však momentálne neviem potvrdiť," uviedol vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV) Kristián Csicsay. Európske-stredomorské seizmologické centrum na svojom webe informuje, že epicentrum malo byť zhruba v okolí 18 kilometrov od Humenného a dosiahnutá malá byť magnitúda 5.

"Ja tipujem, že bude menšia, lebo to je automatická lokalizácia. Presnejšia bude tá ručná. Ak by magnitúda bola okolo 5, tak naposledy sme mali zemetrasenie s epicentrom na území s takouto magnitúdou pred asi 80 rokmi. Takže na naše pomery je to silné," povedal Csiscay s tým, že takéto zemetrasenie môže spôsobiť škody. "Veľké škody zatiaľ občania nehlásili, ale ja mám napríklad v dome popukané steny, popadanú omietku, porozbíjané obrazy, zrkadlá zo stien, vázy. Nestihol som ešte všetko skontrolovať. Idem sa pozrieť na úrad, či nedošlo k poškodeniu vodovodného potrubia a ďalších rozvodov," povedal starosta obce Holčíkovce v okrese Vranov nad Topľou Michal Flešár. Popukané steny a porozbíjané veci hlásia aj ďalší obyvatelia obce.

 

Okolo 20:23 evidujeme zemetrasenie na vychode Slovenska s epicentrom v okoli Stropkova. Zatial nie su hlasene ziadne...

Posted by Martin Královič on Monday, October 9, 2023

Alexandra v Hôrke pri Poprade cítila otrasy, keď večer sedeli s manželom v obývačke. "Dosť to bolo vidieť najmä na akváriu a viditeľne manželom triaslo, ako sedel na gauči," povedala. Rovnako asi 15 sekundové otrasy cítila aj Janka, ktorá je momentálne hospitalizovaná v prešovskej nemocnici.

Z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove potvrdili, že zatiaľ nemali v súvislosti so zemetrasením vážnejšie výjazdy. "Na Domaši sa výletná loď Bohemia zrejme v dôsledku zemetrasenia uvoľnila, takže ju išli hasiči ukotviť," uviedli. Štátny tajomník ministerstva vnútra Martin Královič na sociálnej sieti uviedol, že okolo 20.23 h zaevidovali zemetrasenie na východe Slovenska s epicentrom v okolí Stropkova. Zranenia a ani škody zatiaľ hlásené nemajú.

Obce vyzývajú k opatrnosti, pozor na hoaxy

Otrasy počas pondelkového večerného zemetrasenia na východe Slovenska cítili ľudia na viacerých miestach. Zástupcovia samospráv vyzývajú ľudí na opatrnosť.  "Boli to silné otrasy, máme hlásených veľa škôd – popraskané múry, poškodený kostol. Bolo to len pred chvíľou, je tu panika. Odtrhlo nám loď z brehu, ktorá už bola zazimovaná,“ povedal starosta obce Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou Radovan Kapraľ.

 

ZEMETRASENIE NA VÝCHODNOM SLOVENSKU V pondelok 9. 10. o 20:23 hod. zasiahlo východné Slovensko zemetrasenie. Podľa...

Posted by Ministerstvo vnútra SR on Monday, October 9, 2023

Otrasy bolo cítiť aj v Košiciach. "Nábytok sa triasol, trvalo to asi desať sekúnd," uviedol jeden z obyvateľov mestskej časti Západ. "Počuli sme zvonku nejaký zvuk, triasla sa zem, aj poháre s vodou, ktoré sme mali na stole," povedala jedna z obyvateliek košického Starého Mesta.

 

V čase okolo 20:23 bolo v Prešove cítiť zemetrasenie, ktoré malo podľa najnovších informácii epicentrum blízko...

Posted by Fero Oľha - primátor mesta Prešov on Monday, October 9, 2023

"V čase okolo 20.23 h bolo v Prešove cítiť zemetrasenie, ktoré malo podľa najnovších informácii epicentrum blízko Humenného. Situáciu v Prešove monitorujeme, zatiaľ je všetko pod kontrolou. Nevieme avšak, či sa otrasy môžu opakovať, preto na seba dávajte pozor," uviedol na sociálnej sieti primátor Prešova František Oľha. "Všetci sme cítili otrasy, všetci sme prekvapení. Zemetrasenie sme tu ešte nemali. Zaktivizovala som krízový štáb, ale verím, že noc už bude pokojná," napísala na sociálnej sieti primátorka Svidníka Marcela Ivančová.

 

Všetci sme cítili otrasy, všetci sme prekvapení. Zemetrasenie sme tu ešte nemali 🙏 Zaktivizovala som krízový štáb, ale verím, že noc už bude pokojná. Opatrujte sa 🙏

Posted by Marcela Ivančová on Monday, October 9, 2023


"Chcem vás požiadať o zvýšenú opatrnosť, ak náhodou zacítite plyn v dome, prosím bezodkladne kontaktujte poruchovú linku SPP a z bezpečnostných dôvodov ho radšej opustite," uviedol na sociálnej sieti starosta obce Podhradík v okrese Prešov Rudolf Vysoký. Aj obec Lúčka v okrese Svidník na sociálnej sieti upozorňuje ľudí na možné úniky plynu.

 

Vážení občania a milí priatelia, Podhradíkom pred pár minútami prebehli dotrasy ZEMETRASENIA s odhadovanou magnitudou...

Posted by Rudolf Vysoký - starosta obce Podhradík on Monday, October 9, 2023

Sociálnymi sieťami kolujú aj informácie o tom, že sa do polnoci očakávajú aj ďalšie dve zemetrasenia. Podľa portálu imeteo však ide o hoax. "Po sociálnych sieťach sa šíria nezmysly, že sa čakajú do polnoci ďalšie zemetrasenia. NEVERTE hlúpostiam aj keď prichádzajú z obecných úradov. Sú to nezmysly a príslušní ľudia by sa mali hanbiť. Zemetrasenie sa vonkoncom nedá predpovedať a ak sa niečo ešte vyskytne (s najväčšou pravdepodobnosťou sa nevyskytne), tak pôjde len o slabučké dotrasy, ktoré sú bežné po hlavnom zemetrasení," uviedli v skupine iPočasie na Slovensku - iMeteo. 

MIMORIADNA SPRÁVA Na východe
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook / iPočasie na Slovensku - iMeteo)

Doposiaľ najsilnejšie zemetrasenie na Slovensku bolo zaznamenané 28. júna 1763 pri Komárne s magnitúdou 6,2. Rozsah škôd a obetí na ľudských životoch sa medzi zachovanými písomnými prameňmi líši. Podľa jedného z prameňov zemetrasenie zničilo 7 kostolov a 279 domov, 63 ľudí zahynulo a 102 bolo zranených.

Správu aktualizujeme. 

Viac o téme: Mimoriadna situáciaEMSCZemetrasenie na východe SlovenskaZemetrasenie neďaleko Humenného
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu