Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Končiaci poslanci sa nemusia obávať náhlej straty príjmu: Pozrite sa na to TUČNÉ odstupné!

Viacerí poslanci náhle končia v parlamente Zobraziť galériu (3)
Viacerí poslanci náhle končia v parlamente (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Už niekoľko dní po voľbách sledujeme, kedy sa konečne vytvorí vládna koalícia, aby mohla riešiť zásadné problémy a výzvy krajiny. To, čo však možno niektorým uniká, je práve predčasne končiaci parlament, respektíve niektoré figúrky v ňom. Tie majú totiž podľa zákona nárok na poriadne štedré odstupné. Aké vysoké? Nuž, pozreli sme sa na to.

archívne video

Vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej k výsledku parlamentných volieb. (Zdroj: Topky/Maarty)

Téme sa už skôr venovali Hospodárske noviny, no teraz je opäť aktuálna, keďže v niektorých prípadoch skutočne ide o neprekrúžkované "ikony" parlamentu, ktoré si budú musieť zbaliť kufre a pôsobiť pravdepodobne a nanajvýš ako asistenti poslancov či hypoteticky ako štátni tajomníci.

Už teraz vieme, že v parlamente končia také zvučné mená ako Boris Kollár aj s celým poslaneckým klubom, Anna Zemanová, Eduard Heger, Jaroslav Naď, Romana Tabák, Tomáš Šudík, Milan Kuriak a mnohí ďalší. Nehrá pritom žiadnu rolu, či došlo k odchodu v riadnom volebnom období či pri predčasnom konci tohto obdobia. 

Končiaci poslanci sa nemusia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Odstupné sa nedáva len v jednom prípade

Portál pripomína, že členovia parlamentu síce majú nárok na odstupné pri každom možnom scenári straty mandátu, no je tu jedna výnimka. Ide o prípad, kedy sú právoplatne odsúdení. "Ak poslanec vykonával mandát najmenej päť mesiacov a menej ako päť rokov, patrí mu plat ešte počas dvoch mesiacov," prezradil odbor komunikácie Národnej rady. Za zmienku takéhoto príkladu stojí aj exposlanec Milan Mazurek, ktorého z parlamentu ešte v minulom volebnom období predčasne dostala kauza rasistických rečí v rádiu.

Výška odstupného môže dosahovať dvojmesačný alebo trojmesačný plat. Bývalý riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník ešte v roku 2020 povedal, že jeden plat predstavuje trojnásobok priemernej mzdy, čo vtedy bolo asi 3000 eur. Dnes je táto suma ešte vyššia. Základný plat poslanca je dnes už 3270 eur mesačne. Ak to berieme ako dvojnásobok, odstupné bude pre končiacich ľudí v parlamente asi vo výške 6,5 tisíca eur.

Viac o téme: PoslanciOdstupnéParlamentVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu