Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pellegrini tvrdí, že sa zatiaľ s Ficom na vytvorení koalície nedohodol

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini sa s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom zatiaľ nedohodol na vytvorení vládnej koalície. Vyjednávania budú podľa neho tvrdé, Hlas-SD si trúfa na viacero ministerstiev. Povedal to vo štvrtkovej relácii RTVS s názvom Otvorene. Alternatíva štvorkoalície je podľa neho stále otvorená.

Pellegrini ozrejmil, že sa s Ficom stretáva zatiaľ len vo dvojici. Vyjednávacie tímy nie sú vytvorené. "Ešte sme neprišli k bodu, keď by som ako predseda s podpredsedami navrhol, aby mi odsúhlasili, že ideme do koalície so Smerom. Nie je to ani preddohodnuté," skonštatoval.

VIDEO Stretnutie predsedu strany Hlas-SD Petra Pellegriniho s prezidentkou Zuzanou Čaputovou

Stretnutie predsedu strany Hlas-SD Petra Pellegriniho s prezidentkou Zuzanou Čaputovou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zatiaľ so Smerom-SD nerokuje o konkrétnych pozíciách. Smer-SD však musí podľa neho pristúpiť k rokovaniam neštandardne. Hlas-SD má podľa neho skúsených ľudí, ktorí by mohli viesť rezorty. Spomínal napríklad rezort sociálnych vecí či zdravotníctva, nebráni sa ani oblasti regionálneho rozvoja či zahraničných vecí, ale ani silových rezortov.

Ak by mal Hlas-SD ísť do štvorkoalície s Progresívnym Slovenskom (PS), SaS a KDH, ponuka by musela byť veľkorysá a štedrá, pretože ide o rizikovejšiu zostavu ako trojkoalícia so Smerom-SD a SNS. Je tam podľa neho väčšie riziko vzhľadom na rôznorodé strany aj v hodnotových otázkach. PS a KDH by sa podľa neho museli dohodnúť, že sa kultúrno-etické otázky nebudú otvárať. Pripomenul, že predseda KDH Milan Majerský sa vo štvrtok stretol s Ficom a povedal, že si nevie predstaviť koalíciu s PS ani so Smerom-SD.

Pellegrini tvrdí, že sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pellegrini sa plánuje v najbližších dňoch stretnúť so šéfom PS Michalom Šimečkom i predsedom SaS Richardom Sulíkom. S predsedom SNS Andrejom Dankom ešte nerokoval. Zdôraznil, že v prípade trojkoalície by musel Danko garantovať, že si desať poslancov udrží v koalícii, pokiaľ nie, stabilnejším partnerom by bolo podľa jeho slov možno aj KDH. Zopakoval však, že Majerský po stretnutí s Ficom povedal, že si koalíciu so Smerom-SD predstaviť nevie.

Viac o téme: KoalíciaSmer-SDPeter PellegriniRóbert FicoHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu