Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Kľúčové stretnutia v paláci: Pellegrini a Majerský boli u Čaputovej, šéf Hlasu pritvrdil!

Čaputovú navštivil dnes Pellegrini aj Majerský. Zobraziť galériu (12)
Čaputovú navštivil dnes Pellegrini aj Majerský. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Máme za sebou ďalší deň formálnych rokovaní s hlavou štátu. Tá v pondelok poverila Roberta Fica ako víťaza volieb zložením budúcej vlády a má na to 14 dní. Zuzana Čaputová však so stretnutiami s lídrami strán neskončila a v utorok pokračuje rokovaniami s predstaviteľmi ďalších strán, ktoré vo voľbách uhrali slušný výsledok. Je medzi nimi Hlas-SD a KDH.

VIDEO Milan Majerský u prezidentky:

Stretnutie predsedu strany KDH Milana Majerského s prezidentkou Zuzanou Čaputovou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Aktualizovaná 13:00

Zatiaľ to vyzerá tak, že KDH mieri do opozície. Po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou to v utorok médiám povedal šéf KDH Milan Majerský. Predsedníctvo hnutia si podľa neho stojí za tým nejsť do vlády so Smerom-SD. V prípadnej štvorkoalícii s Hlasom-SD, SaS a Progresívnym Slovenskom (PS) by podľa neho boli v niektorých otázkach priepastné rozdiely medzi stranami, no sú ochotní debatovať, aby došlo k "veľkej miere kompromisu". 

Podľa Majerského to zatiaľ vyzerá tak, že KDH mieri do opozície (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na prvých stretnutiach s lídrami ostatných strán sa podľa Majerského zadefinujú rámce, s ktorými pôjde na celoslovenskú radu KDH, čo je najvyšší orgán hnutia so 120 členmi, ktorý rozhoduje o povolebnej koalícii. Rada sa bude konať 14. októbra. 

AKTUÁLNE Kľúčové stretnutia v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predsedníctvo KDH podľa neho stojí za tým, čo malo hnutie v programe i vo vyhláseniach, že do vlády so Smerom-SD nepôjde. "Platí aj to, že najvyšší orgán, ktorý rozhoduje o predvolebnej či povolebnej koalícii, je rada KDH, tá bude zasadať 14. októbra a tam sa rozhodne o ďalších krokoch," povedal Majerský. Nemyslí si, že je to neskoro, pretože od šéfa Smeru-SD Roberta Fica pozvánku na rokovanie nedostali. "Sme pripravení urobiť pre Slovensko čo najviac, aby nemuseli byť opakované voľby, aj keď sa nám to v tejto chvíli javí, že KDH mieri do opozície," povedal Majerský novinárom.

Majerský sa stretol s predsedom PS Michalom Šimečkom. Pri štvorkoalícii je podľa neho veľa otázok, ktoré tak skoro zodpovedané nebudú. Nemyslí si, že by to bola jednoduchá dohoda. "Byť v liberálno-progresívnej vláde nie je pre nás jednoduché, aby sme zahodili polovičku svojho programu, na ktorom sme získali svojho voliča. Ak bude zachovaná veľká miera kompromisu zo strany ostatných politických subjektov, vtedy sme ochotní debatovať o tom, aby neboli opakované voľby. A to je jedno, či sa bavíme s jednou alebo druhou stranou," povedal. Štvorkoalícia môže podľa neho stroskotať, ak liberáli neustúpia z požiadaviek konzervatívcov.

AKTUÁLNE Kľúčové stretnutia v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizovaná 11:00

V prezidentskom paláci sa už nachádza aj šéf KDH a prešovský župan Milan Majerský.

AKTUÁLNE Kľúčové stretnutia v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizovaná 10:12

Z toho, čo hovorí Pellegrini sa však javí, že jednoznačná vládna koalícia so Smerom a SNS nemusí hneď tak vzniknúť. "Ja nebudem nijaká podržtaška a som pripravený aj na to, aby nevznikla taká vláda, aby sa tu ľudia sťahovali z krajiny. Je to jednoduché, že rokuje sa s víťazom, ale ešte nie je dôvod na to, aby sa strana, ktorá bude mať silnú a váženú vládnu pozíciu, aby sa rozpadala. Väčšinou sa vládna strana nemá dôvod rozpadnúť. Budeme čakať kto bude aký štedrý a kto nám čo ponúkne," povedal novinárom v rozsiahlom stanovisku v paláci. Pellegrini zároveň deklaroval zodpovedný prístup k rokovaniam, aby nedošlo k patovej situácii.

Pellegrini po stretnutí s prezidentkou: Svoju úlohu berie zodpovedne! Chce, aby vláda vznikla (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizovaná 10:04

Pellegrini prichádza medzi novinárov po rokovaní s prezidentkou. "Všetko záleží od toho, aké budeme mať k dispozícii rezorty. Vláda s akoukoľvek veľkou stranou nemusí znamenať stratu väčšiny, je to na nás, aby sme to potom udržali. Nie je na mieste, aby európski nejakým spôsobom teraz navyše zasahovali do koaličných rokovaní. To nie je arabský bazár. Musíte mať predsa informáciu aj o tom, ako to vyzerá na druhej strane. To je dobrá taktika. Viem, čo môžem očakávať od druhej strany a tým pádom viem, ako rokovať s víťazom. A viem, čo chcem, ale to vám teraz nepoviem. Vo vyjednávaní budeme ale tvrdí. Chceme, aby vláda mala garanciu, že nebude robiť otočky k medzinárodnej komunite a že budeme pôsobiť jednoznačne. Chceme, aby tu vládu nemohol tú koalíciu niekam stočiť. Toto rozloženie síl je rozložené tak, že v prípade, ak by Hlas bol vo vláde, kde by začalo niečo škrípať, tak Hlas je pripravení kedykoľvek takúto koalíciu opustiť. Dáva to potom šancu kedykoľvek zmeniť vládu za inú. Je to dobrý blokačný mechanizmus," konštatuje šéf Hlasu po rokovaní s prezidentkou s tým, že z paláca odchádza pokojný a vyrovnaný. Dodal, že sa neformálne stretol s predsedom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom, s ktorým je pripravený rokovať v momente, keď rokovanie s víťazom volieb nebude úspešné.

VIDEO Prezidentka sa stretáva s Petrom Pellegrinim:

Stretnutie predsedu strany Hlas-SD Petra Pellegriniho s prezidentkou Zuzanou Čaputovou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizovaná 9:33

Na stretnutie s hlavou štátu prichádza šéf Hlasu-SD. Peter Pellegrini bol pred stretnutím s prezidentkou mimoriadne zhovorčivý pri novinároch. "Už je to len trinásť dní? Od včera sa to odpočítava?" spýtal sa s úsmevom Pellegrini novinárov na margo časového termínu, ktorý Fico dostal od prezidentky na vytvorenie vlády. "Už som tu zažil veľa vecí, viete. Asi najvážnejšie bolo, keď som v 2018 mal nastúpiť na post predsedu vlády a bola to asi najväčšia ťarcha, a teraz to bude asi podobne," hovoril Pellegrini, zatiaľ čo k nemu už kráčala Čaputová.

AKTUÁLNE Kľúčové stretnutia v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Stretnutia s lídrami Hlasu a KDH

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v utorok (3. 10.) stretne s ďalšími lídrami politických strán, ktoré uspeli v parlamentných voľbách. O 9.30 h prijme predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho, o 11.00 h predsedu KDH Milana Majerského. Informoval o tom ešte v pondelok hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (12)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Maarty)

Hlava štátu sa v pondelok stretla s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom a ako víťaza volieb ho poverila zostavením vlády. Následne sa stretla aj s lídrom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom.

Ficovi beží čas

Prezidentka sa v pondelok stretla s Michalom Šimečkom a Robertom Ficom. Fico dostal 14-dňové poverenie na zostavenie vlády.

Michal Šimečka a Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (12)
Michal Šimečka a Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Maarty)

Zuzana Čaputová a Robert Fico
Zobraziť galériu (12)
Zuzana Čaputová a Robert Fico  (Zdroj: Topky/Maarty)

Fico priblížil, že na zostavenie vlády má 14 dní a urobí pre to všetko. Šimečka už začal neformálne diskusie s predsedami ostatných strán o alternatívnej možnosti zložiť vládu. Do parlamentu sa celkovo dostalo šesť politických strán a hnutí a jedna koalícia. S podporou 22,94 percenta hlasov zvíťazil Smer-SD, čo mu prinieslo 42 kresiel v Národnej rade SR.

Viac o téme: KDHMilan MajerskýPeter PellegriniZuzana ČaputováHlas-SDVoľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu