Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovenské parené syry prešli testom! Našli v nich baktérie E. coli či salmonelu?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/VUP)

BRATISLAVA - V parených syroch vyrobených na Slovensku sa baktérie Escherichia coli ani salmonela nepreukázali. Vyplýva to z testov spotrebiteľského časopisu dTest, ktorý sa v testovaní zameral na oštiepky a syrové nite.

Syry boli v testoch podrobené aj mikrobiologickému vyšetreniu, keď sa vždy v piatich rôznych baleniach jedného výrobku skúmala prítomnosť baktérie E. coli, salmonel, listérií a kvasiniek. Laboratórium nepreukázalo výskyt E. coli ani salmonel. 

Archívne video: Syráreň v Michalovciach rozširuje výrobu syrov pre zákazníkov v Európe

Syráreň v Michalovciach rozširuje výrobu syrov pre zákazníkov v Európe (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

V jednom balení oštiepka na grilovanie značky Zlatý syr sa podľa testu našli baktérie listérií a tri vzorky ukázali aj nález kvasiniek. "V tejto situácii však nemožno hovoriť o porušení predpisov. Pre množstvo kvasiniek totiž neexistuje limit a hraničný je až stav, keď ich prítomnosť negatívne ovplyvňuje vzhľad, chuť a vôňu výrobku, k čomu v tomto prípade vôbec nedošlo," uviedla k testu šéfredaktorka časopisu Hana Hoffmannová.

Parené syry v teste posúdil senzoricky panel ôsmich hodnotiteľov. Vyložene nepodarený syr podľa testov komisia nenašla - v celkovom súhrne dostali syry veľmi dobré a dobré známky, pričom o niečo úspešnejšie boli oštiepky. Väčšina vzoriek syrov pochádzala zo slovenskej produkcie. "Celkovo sa podarilo zohnať 11 oštiepkov a desať druhov syrových nití," doplnila Hoffmannová.

DTest je najväčšou českou spotrebiteľskou organizáciou, ktorá na trhu pôsobí už od roku 1992. Táto nezisková organizácia je vydavateľom spotrebiteľského časopisu dTest, ktorý vychádza na slovenskom a českom trhu. DTest je súčasťou medzinárodnej organizácie International ConsumerResearch and Testing (ICRT) a Európskej spotrebiteľskej organizácie BEUC.

Viac o téme: BaktérieParenicaSalmonelaEscherichia coliParený syrNepotvrdilo saSlovenské syryČasopis dTest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu