Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Razia v obchodoch: Na pultoch sa objavilo nebezpečné kuracie mäso so salmonelou! Nemáte ho doma?

(Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Na pultoch českých obchodov sa objavila kontaminovaná hydina. Ide o mrazené kuracie prsia v balení s hmotnosťou dva kilogramy a kuracie rezance s rovnakou hmotnosťou. Boli určené najmä do stravovacích zariadení.

Česká štátna veterinárna správa vykonala mimoriadnu kontrolnú akciu zameranú na hydinové mäso dovážané z krajín mimo EÚ. Od začiatku septembra odobrali inšpektori 20 vzoriek pri 92 kontrolných akciách. Vzorku kuracích pŕs, ktorá obsahovala salmonelu, odobrala veterinárna správa na sklade spoločnosti SOFIL v Prahe 6. "Prvotným dovozcom do ČR a jedným z významných distribútorov mäsa bola spoločnosť MADE, dodávateľom obchodná firma so sídlom v Holandsku," uviedla veterinárna správa s tým, že významnú časť mäsa distribuoval tiež reťazec Makro. Distribútori podľa veterinárnej správy oslovujú teraz svojich odberateľov, aby tovar vrátili.

Minúty hrôzy: Zrazený cyklista na priechode pre chodcov v Plzni (Zdroj: Facebook/ Městská policie Plzeň)

Vzorku prsných rezňov odobrala veterinárna správa v sklade spoločnosti Polar Trading v Kostolci nad Čiernymi lesmi. Uviedla, že šarža obsahujúca salmonelu, bola súčasťou väčšej zásielky. Kuracie mäso od spoločnosti odoberajú predovšetkým reštaurácie a jedálne, doplnila SVS. Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) v septembri našla salmonelu tiež v kuracom mäse z olomouckého Penny Marketu. Išlo o mäso z Ukrajiny spracované na Slovensku. Od rovnakého výrobcu, spoločnosti WE Trade, našla salmonelu tiež v kuracom mäse v reťazci Tesco. V júli SPPI upozornila na dve šarže kurčiat bez drobov pôvodom z Ukrajiny, ktoré našla v predajniach JIP východočeská v Českých Budějoviciach a Harrachove. Aj tieto vzorky obsahovali salmonelu.

Salmonela sa môže do ľudského tela dostať tak požitím kontaminovanej potraviny, ako aj z kontaminovaného prostredia, napríklad z riadu. Spôsobuje ochorenie, ktoré sa väčšinou prejavuje črevnými problémami. Rizikové je pre seniorov, chorých ľudí alebo malé deti. Baktérie možno zničiť dostatočnou tepelnou úpravou potravín.

Viac o téme: Kuracie mäsoSalmonelaČeská štátna veterinárna správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu